Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

La Repubblica: Οι μετανάστες από την Ελλάδα έως την Ισπανία!


Πριν από δέκα χρόνια οι ισπανικές παραλίες κατακλύζονταν από εκατοντάδες παράνομους μετανάστες. Λίγο καιρό αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι κατέφθαναν στις ιταλικές ακτές και τα ελληνικά νησιά πάνω σε ετοιμόρροπες βάρκες. 


Σήμερα είναι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες, οι οποίοι αναζητούν μία πιο αξιοπρεπή ζωή, όπως σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Φαίνεται ότι η Μεσόγειος, αυτό το μέρος του πλανήτη όπου συγκεντρώνονται 24 χώρες με περίπου 450 εκατομμύρια πληθυσμό, υπήρξε ανέκαθεν μία περιοχή μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται στις μέρες μας με το φαινόμενο του «ντόμινο» στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που μόνο τις τελευταίες μέρες οδήγησε στη λαθρομετανάστευση χιλιάδες μετανάστες κατά μήκος των ιταλικών ακτών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το μεταναστευτικό ρεύμα θα αυξηθεί.

Το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του Συμβουλίου των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδριάζει την Τετάρτη.

Πάντως τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε τόσο από την ΕΕ, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη μετανάστευση, αλλά απλώς να της αλλάξουν κατεύθυνση.

Προς στιγμή η «νέα πόρτα» στη μετανάστευση είναι μία περιοχή 12 χιλιομέτρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επισημαίνει η εφημερίδα, ενώ αναφέρεται και στο φράχτη που θέλει να αναγείρει η κυβέρνηση για να ανακόψει το μεταναστευτικό ρεύμα.

Ωστόσο οι συνεχείς αναταραχές στον αραβικό κόσμο αναζωπυρώνουν τους φόβους ότι νέοι «μεταναστευτικοί» δρόμοι θα ανοίξουν σύντομα.



Πηγή: Epikaira.gr