Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ: Πρώτο κύμα ζέστης με θερμοκρασίες έως και 40οC!


Το πρώτο κύμα υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού δέχεται ήδη η χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σταδιακά και να αγγίζει σε πολλές περιοχές μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας


Η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ξεκίνησε από προχθές και θα ...
διαρκέσει μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι αύριο οι ελάχιστες τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα (22-23οC), με αποτέλεσμα να παίρνουμε ανάσα δροσιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ στις ανατολικές περιοχές θα πνέει σωτήριο μελτέμι που θα μετριάζει την αίσθηση της ζέστης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναμένεται να καταγραφεί περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο στη Δυτική Ελλάδα να φτάνει τους 38 βαθμούς και στα βόρεια τους 36οC χωρίς να αποκλείεται κατά τόπους -όπως στην πεδιάδα των Σερρών- να αγγίξει λόγω ειδικών συνθηκών μέχρι και τους 37οC.
Στα ανατολικά της χώρας η μέγιστη τιμή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στους 37 βαθμούς και στο Αιγαίο στους 33.
"Οπως φαίνεται, το μελτέμι θα διατηρηθεί και αυτό θα μας σώσει" εξηγεί ο κ. Κολυδάς. "Στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας θα κινούνται ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα διαχέονται από τη Μαύρη Θάλασσα πρώτα στο Βόρειο Αιγαίο και μετά στις ανατολικές περιοχές.
Πρώτο κύμα ζέστης με θερμοκρασίες έως και 40οC
Παρότι δεν φαίνεται να ξεπερνάμε το όριο των 40 βαθμών, θα έχουμε μεγάλη διάρκεια θερμών ημερών και η αίσθηση της ζέστης θα είναι εντονότερη από τα μέσα της εβδομάδας, οπότε θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι ελάχιστες τιμές.
Ο υδράργυρος στο κόκκινο  Στον χάρτη απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα οι θερμές αέριες μάζες που ανεβαίνουν από την Αφρική προς τη δυτική Ελλάδα καθώς και από την Τουρκία προς το ανατολικό Αιγαίο και τ
Ο υδράργυρος στο κόκκινο

Στον χάρτη απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα οι θερμές αέριες μάζες που ανεβαίνουν από την Αφρική προς τη δυτική Ελλάδα καθώς και από την Τουρκία προς το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Με πορτοκαλί χρώμα απεικονίζεται μια «ψυχρή λίμνη» που δημιουργείται λόγω του ενισχυμένου βοριά και εκτείνεται στην ανατολική Ελλάδα.

Oπως εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς, οι αριθμοί δείχνουν τη θερμοκρασία (οC) που αναπτύσσεται ανά περιοχή στα περίπου 1.500 μέτρα υψόμετρο. Η θερμοκρασία εδάφους στην ίδια περιοχή υπολογίζεται αν προσθέσουμε σε αυτή 17 βαθμούς Κελσίου για τις ηπειρωτικές περιοχές και 13 βαθμούς της κλίμακας για τις θαλάσσιες περιοχές.
Κυρίως θα ταλαιπωρηθούν περιοχές που δεν επηρεάζονται από το μελτέμι και βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, όπως τα ηπειρωτικά της δυτικής Ελλάδας και τα πεδινά της Μακεδονίας".
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη στα δυτικά θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 39, πιθανόν και 40 βαθμών Κελσίου, ενώ στην ανατολική Ελλάδα δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους 36-38οC και στο Αιγαίο τους 32-35 βαθμούς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
Πηγή: Ethnos.gr