Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το Spiegel «ξαναχτυπά»: "Η Ελλάδα απειλείται με διπλή καταστροφή"!!!


«Το πρόγραμμα λιτότητας βούλιαξε τους Έλληνες ακόμα περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα» αναφέρει το Spiegel Online σε νέο δημοσίευμά του για την ελληνική οικονομία.


Ο τίτλος του κειμένου είναι «Η Ελλάδα απειλείται με διπλή καταστροφή», με τον συντάκτη να εκτιμά ότι το «αξιέπαινο», όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμα λιτότητας βύθισε ακόμη περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα τους Έλληνες. 

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα ...

τεράστιο δίλημμα: Η χώρα πρέπει να κάνει οικονομία, για να λάβει περαιτέρω βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της. Η αυστηρή θεραπευτική αγωγή όμως στραγγαλίζει την οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας έτσι αναγκαίο το νέο δανεισμό. Η ελπίδα για γρήγορο τερματισμό της κρίσης ήταν αφελής», τονίζει ο Christian Teevs.

Σημειώνεται δε ότι η ανάγκη νέας χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο κύμα ανθελληνικών πρωτοσέλιδων. Κάτι τέτοιο, όμως ούτε δίκαιο είναι, ούτε θα έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. 

«Όσο αξιοθρήνητη κι αν είναι η κατάσταση του προβληματικού παιδιού της Ευρωζώνης, οι Έλληνες το έβαλαν πέρσι πεισματικά σκοπό να μεταρρυθμίσουν την υπερχρεωμένη χώρα τους». Και στο πλαίσιο αυτό τονίζει τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος από το 15,4 στο 10,5%.

Αυτό όμως που μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα είναι ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου και μετά τα μέτρα λιτότητας, η κρίση δεν... πέρασε, αλλά η ύφεση έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Το δε χρέος έχει φτάσει στο 142% του ΑΕΠ και η ύφεση στο 4,5%. Όσο για την έξοδο στις αγορές; Όλα δείχνουν ότι θα αργήσει ακόμη!

«Όσο πικρό κι αν ακούγεται: το αξιέπαινο πρόγραμμα λιτότητας βούλιαξε τους Έλληνες ακόμα περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα. Οι όροι που έθεσαν το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι αποδείχτηκαν εξαιρετικά απαιτητικοί. Οι επενδυτές παγκοσμίως δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και η επιστροφή του χρόνου στις χρηματαγορές φαντάζει όνειρο απατηλό. Επομένως, η Ελλάδα θα χρειαστεί το πιθανότερο και νέα δανειακή βοήθεια – είτε από το EFSF είτε από το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, που όμως αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2013».





Πηγή: NewsIt.gr
Share