Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, στο επίπεδο Β+ από ΒΒ+, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.
Οι προοπτικές αξιολόγησης του χρέους παραμένουν αρνητικές, σύμφωνα με το Fitch, ο οποίος προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβαθμίσεις σε περίπτωση που η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.
"Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος, απαραίτητου για τη διασφάλιση της φερεγγυότητάς του κράτους και των θεμελίων για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη", επισημαίνει η Fitch σε ανακοίνωσή της.
Η υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες στο επίπεδο "Β+" εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των Standard & Poor's στο επίπεδο "B" και της Moody's στο επίπεδο "B1".
"Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό", σημειώνει η Fitch στη σχετική της ανακοίνωση.
Πανικός στο Χρηματιστήριο
Λίγο νωρίτερα το χρηματιστήριο είχε κλείσει κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.300 μονάδων, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καταγράφοντας νέο χαμηλό έτους, αλλά και χαμηλό 14 ετών και συγκεκριμένα από τα τέλη Μαρτίου του 1997.
Η νέα επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων, σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία για επικείμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Moody΄s και Fitch, επηρέασαν αρνητικά την αγορά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.297,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,88%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 4,34% και από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 8,25%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 78,271εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,83% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,79%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της ΔΕΗ(+0,59%) και της Jumbo(+0,20%)
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ(-4,33%), της Βιοχάλκο(-3,73%), της Κύπρου(-3,14%) και της Μυτιληναίος(-3,07%), ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σε ποσοστό 2,30%.
Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν μόνο οι δείκτες των Ασφαλειών+3,44%, της Υγείας+3,51% και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας+0,48%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Ταξιδιών-3,96%, των Πρώτων Υλών-2,72% και των Τηλεπικοινωνιών-2,63%.
Ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 78 πτωτικά και 52 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές:Unibios +20,00%, Ηλεκτρονική Αθηνών+18,92%, Νεώριο+11,11% και Εβροφάρμα +10,00%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βωβός -13,45%, Μουζάκης(κ) -10,34%, Moda Bango-9,68% και Καθημερινή -9,60%.
Πηγή: News247.gr