Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τσουνάμι οργής στο Σύνταγμα, περισσότεροι απο 60.000 διαδηλωτές - Χιλιάδες πολίτες και σε άλλες ελληνικές πόλεις!

Μία από τις πιο μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ετών βρίσκεται σε εξέλιξη στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος.

Ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών που βρίσκεται στο Σύνταγμα ξεπερνά το ύψος της Βουκουρεστίου, στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, γέμισε και τη Φιλελλήνων, ενώ το Μετρό φτάνει μέχρι τον σταθμό του Ευαγγελισμού.

Η πρόσβαση στο κέντρο είναι αδύνατη. Μια ειρηνική λαοθάλασσα, χωρίς επεισόδια, διαμαρτύρεται κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας, που μαστίζουν όλη την Ευρώπη.
Περισσότεροι από 60.000 Έλληνες πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα, πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος, ενώ χιλιάδες είναι οι ...
πολίτες που διαδηλώνουν σε πλατείες πολλών ελληνικών πόλεων.
 Παράλληλα, εκατομμύρια πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου βροντοφωνάζουν ένα ηχηρό «όχι» στα οικονομικά μέτρα κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που διοργανώθηκαν μέσω του Facebook σε πλατείες 26 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών της Ισπανίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Ιρλανδίας. Σήμερα, χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι διαδηλώνουν για 5η ημέρα, ενώνουν τη «φωνή» τους με όλους τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου.

Μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο, οι διαδηλώσεις οργανώνονται μέσω Facebook, ονομάζονται «Ευρωπαϊκή
 Επανάσταση» και πραγματοποιούνται κατά των μέτρων λιτότητας, την ανεργία και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους που πλήττουν όλη την Ευρώπη.

Πλέον, 22:10 περισσότεροι από 60.000 έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο και διαδηλώνουν, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, ο όγκος των διαδηλωτών φθάνει τις 30.000. Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, οι συγκεντρωθέντες αγγίζουν ακόμα και τις 100.000.






Ατύχημα σημειώθηκε στη Λεωφόρο Αμαλίας, όταν ηλικιωμένη γυναίκα που οδηγούσε ένα κόκκινο αυτοκίνητο, αγνοώντας το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά από τη Βουλή, επιχείρησε να περάσει, με αποτέλεσμα να τραυματίσει μια κοπέλα στο πόδι. Nα σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 20:15 έκλεισε ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα.

Οι δρόμοι που είναι κλειστοί είναι οι ακόλουθοι: Σταδίου από το ύψος της Αιόλου, Πανεπιστημίου από το ύψος των Προπυλαίων και πάνω, τα δύο ρεύματα της Βασ. Σοφίας και η Λεωφ. Αμαλίας.


(Φωτό: Σύνταγμα 29 Μαΐου, ώρα: 15:30)

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ







Συγκεντρώνονται και στη Θεσσαλονίκη
Από τις 18:00 βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στη συμπρωτεύουσα. Παρά τη βροχή, χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζουν κατά του μνημονίου. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο πλακόστρωτο της Λεωφόρου Νίκης, προσπαθώντας να πείσουν όσους απολάμβαναν τον καφέ τους στην παραλία να συμμετάσχουν στη λαϊκή συνέλευση που είναι σε εξέλιξη και στην οποία συζητείται η πορεία των κινητοποιήσεων.

Στον Λευκό Πύργο κατέληξε η πορεία των εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας και εκπρόσωπός τους απευθύνθηκε στον κόσμο.

Συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας (καθαρισμού, περιφρούρησης, κατασκευών, διαδικτύου κ.λπ.), καθώς και θεματικές ομάδες ανέργων-συμβασιούχων, ανεργίας, παιδείας και γενικών προτάσεων.



Ρόδος
Με συνθήματα όπως «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» «Θέλουμε δημοκρατία αληθινή», εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κύπρου στη Ρόδο, για να διαμαρτυρηθούν.

Μικροί και μεγάλοι βγήκαν από τα σπίτια τους για διαδηλώσουν ειρηνικά απαιτώντας λύσεις απέναντι σε όσα υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Σήμερα, άλλωστε, είναι και η πανευρωπαϊκή ημέρα επανάστασης, όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές. Στις 19:00 το απόγευμα, περίπου 2.500 άτομα βρέθηκαν στην πλατεία Κύπρου και από εκεί κατευθυνθήκαν προς το Δημαρχείο όπου και βρίσκονται ακόμη.


Καλάβρυτα

Το δικό τους μήνυμα στον πρωθυπουργό έστειλαν και οι κάτοικοι των Καλαβρύτων.

Κρήτη

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες σε ολόκληρο το νησί, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής κινητοποίησης που διοργανώνουν οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες ανά την Ευρώπη.

Οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν εναντίον των ασφυκτικών οικονομικών μέτρων, της απάθειας του κοινωνικού συνόλου και της συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηράκλειο οι «Αγανακτισμένοι» στην πλατεία Ελευθερίας αγγίζουν τις 2.500 χιλιάδες. Η συγκέντρωση ακολουθεί το ειρηνικό πνεύμα των αντίστοιχων διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες 4 ημέρες, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα, χτυπώντας ταυτόχρονα διάφορα κουζινικά σκεύη. 

Μαζική συγκέντρωση και στον Βόλο
Περισσότεροι από 2.000 Βολιώτες δίνουν το «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» στην παραλία του Βόλου.

Πηγή: Zougla.gr