Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Προσοχή στην υπογλυκαιμία!

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, είναι κατάλληλα ενημερωμένα για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια κρίση υπογλυκαιμίας, αλλά ένας άνθρωπος που δεν έχει συνηθίσει σε μια τέτοια κατάσταση, είναι χρήσιμο να γνωρίζει τι να περιμένει εάν παρουσιάσει αιφνίδια πτώση του σακχάρου του αίματος.

Υπογλυκαιμία κατά λέξη σημαίνει χαμηλό σάκχαρο αίματος. Σε έναν απλό άνθρωπο (που δεν πάσχει από διαβήτη), το σάκχαρο θεωρείται χαμηλό όταν είναι κάτω του φυσιολογικού, δηλαδή από 50 mg/dl ή 60 mg/dl. 

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας που μπορεί να παρουσιάσει κανείς είναι: αίσθημα αδυναμίας, υπνηλία, σύγχυση, εφίδρωση, ρίγος, πείνα, αναστάτωση, ευερεθιστότητα και ζαλάδα. Μπορεί να υπάρξει απώλεια της αυτοσυγκέντρωσης, αίσθηση ενός ψυχρού συναισθήματος και χλομάδα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει σε κώμα. Είναι βέβαια πολύ πιθανό κανείς να μην αισθανθεί όλα τα ...

παραπάνω συμπτώματα μαζί, καθώς η υπογλυκαιμία γίνεται διαφορετικά αισθητή ανάλογα με τον άνθρωπο. 

Αν νοιώσει κάποιος ότι έχει χαμηλό σάκχαρο αίματος, θα πρέπει αμέσως να πιεί ή να φάει κάτι που περιέχει ζάχαρη. Βέβαια, αμέσως μετά, είναι απαραίτητο να ληφθεί η συμβουλή ενός γιατρού, ο οποίος θα εξετάσει και θα καθοδηγήσει σωστά τον ασθενή, μια και μπορεί να πάσχει από διαβήτη αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή να το αγνοεί. 

Εκ παραλλήλου, εκτός από τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, υπάρχουν και φάρμακα άλλων ασθενειών, που προκαλούν πτώση της γλυκόζης όταν παραληφθεί μια δόση τους, ένα γεύμα ή όταν αλληλεπιδράσουν με άλλα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Βέβαια, η υπερβολική άσκηση ή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. 

Αν αναγνωριστούν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, μπορεί η κατάσταση συνήθως να αντιμετωπιστεί εύκολα παίρνοντας ζάχαρη. Δεν πρέπει να αγνοηθούν ύποπτα συμπτώματα ή σχόλια για τη συμπεριφορά του πάσχοντα που γίνονται από τους φίλους ή τους συγγενείς του. Αν νομίζει κάποιος ότι το σάκχαρό του είναι χαμηλό, δεν πρέπει να οδηγεί αυτοκίνητο. Δεν πρέπει κανείς να ρισκάρει μια λιποθυμία στο τιμόνι και να χτυπήσει κάποιος τρίτος.





Πηγή: Zougla.gr
Share