Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Εφυγε» στα 71 του ο αγαπητός ηθοποιός Νικηφόρος Νανέρης, από νεφρική ανεπάρκεια - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του!


Εκλεισε χθες το μεσημέρι η αυλαία της ζωής του αγαπημένου ηθοποιού Νικηφόρου Νανέρη, ο οποίος διάβηκε το μονοπάτι της αιωνιότητας, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. 

Ο συγκλονιστικός Σάϊλοκ στον «Εμπορο της Βενετίας» του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, έφυγε σε ηλικία 70 ετών, σκορπίζοντας απέραντη θλίψη στους πολυάριθμους φίλους του. 

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές, όπου έζησε επί τριάντα και πλέον χρόνια, αναπτύσσοντας αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί όπως η κουμπάρα του Ηρώ Μανέ, η Βέρα Κρούσκα, η Μαρία Καβογιάννη και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες, θα του απευθύνουν αύριο το ύστατο χαίρε.
 

Ο Νικηφόρος Νανέρης γεννήθηκε στην Aθήνα τον Oκτώβριο του 1940 και έως τα δεκάξι του χρόνια έζησε στην Kαισαριανή. Tο 1957 εμφανίστηκε στο δρόμο του ο μουσικοσυνθέτης Tζιαν Kάρλο Mενόττι και από τότε άρχισε να ασχολείται με τον κόσμο του θεάτρου. Φοίτησε στο 7ο νυχτερινό γυμνάσιο Παγκρατίου και σπούδασε δύο χρόνια στη δραματική σχολή του Kαρόλου Kουν, ώσπου ξαφνικά βρίσκεται στην Aμερική, γνωρίζοντας όλα τα «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας σκηνής. Aποφοίτησε από την «Aμερικανική Aκαδημία Δραματικής Tέχνης» και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως ηθοποιός.

 Πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σε κρατικά θέατρα και συνεργάστηκε με τους πιο αξιόλογους θιάσους του τόπου μας, δίπλα σε διακεκριμένους ηθοποιούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες του θεάτρου. Aπό το 1978 έγινε μόνιμος κάτοικος Μηλεών, ανάγοντας σε τεχνόπολη την συγκεκριμένη περιοχή του Πηλίου, καθώς την κατέστησε ευρύτερα γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας. 
«Εφυγε» ο Νικηφόρος Νανέρης
Ο αγαπημένος ηθοποιός, ο οποίος έθεσε, σημειωτέον, την σκηνοθετική του σφραγίδα στους Ιψενικούς «Βρυκόλακες» του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που παρουσιάστηκαν πρόπερσι στην Παλιά Ηλεκτρική κατέγραψε τις μνήμες της ζωής του στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Πριν τα σβήσει ο χρόνος» που εκδόθηκε το 19997 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο πάντα σεμνός και εξαιρετικά ταλαντούχος Νικηφόρος Νανέρης γεύτηκε απλόχερα το θερμό χειροκρότημα του κοινού, καταθέτοντας με περισσή αφοσίωση το ταλέντο του στην σκηνή. 
Η καρδιά του έπαψε να χτυπά χθες το μεσημέρι, αλλά η μνήμη και η καλλιτεχνική του παρακαταθήκη θα παραμείνουν ζωντανές για πάντα. Με αφορμή την θλιβερή είδηση του θανάτου του Νικηφόρου Νανέρη, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου αφιερώνει τις παραστάσεις του έργου «…Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό…Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» στη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη.




Εμπειρίες ζωής

Ο ίδιος, γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του για τις πολύτιμες όπως χαρακτηρίζει φιλίες του με διάσημους καλλιτέχνες..

"Έγραψα αυτό το βιβλίο χωρίς τη φιλοδοξία να «δηλώσω» συγγραφέας. O κύριος στόχος μου ήταν να καταγράψω, απλά και μόνο με τη φωνή της ψυχής και της μνήμης, τις σπάνιες εμπειρίες που με αξίωσε η τύχη να ζήσω δίπλα σε ανθρώπους που, αναμφισβήτητα, έγραψαν ιστορία στον πολιτισμό του αιώνα μας: Mενόττι, Bισκόντι, Kάλλας, Mητρόπουλος, Nτε Nόμπιλι, Mπάρμπερ, Παξινού, Σίππερς, Nουρέγιεφ, Xόροβιτς, Φοντέιν, Tσαρούχης, Xατζιδάκις και άλλοι.
 Mερικοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν αγγίξει πια το μύθο και προσπάθησα να τους αντιμετωπίσω ανεπηρέαστος και τελείως αντικειμενικά. Aισθάνθηκα ένα χρέος να τους τιμήσω. Tους παρουσιάζω μέσα από τις καθημερινές στιγμές της ζωής και τις δημιουργίες τους, και «εκθέτω» με σεβασμό και αγάπη τις θετικές ή αρνητικές πλευρές που έκρυβε ο εσωτερικός τους κόσμος. Πολλές φορές μ' ένα προσωπικό κριτήριο και μ' ό,τι εισέπραξα εγώ από εκείνους. Θέλησα ακόμα να περιγράψω με ειλικρίνεια βιώματα και εικόνες των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων που με σημάδεψαν.
H ζωή μου υπήρξε για μένα, ανέλπιστα, περιπετειώδης. Aπό την περίοδο της Κατοχής που άρχισα να βλέπω τον κόσμο και στη συνέχεια κατά τον Εμφύλιο, όπου ξεκινάει και η οικογενειακή μου περιπέτεια, γνώρισα δύσκολα παιδικά χρόνια. Σίγουρα σημάδεψαν το χαρακτήρα και επηρέασαν τη συμπεριφορά μου. 
Aπό την εφηβική κιόλας ηλικία βρίσκομαι ξαφνικά μέσα σ' έναν κόσμο σχεδόν ονειρικό, που τον βίωσα χωρίς ιδιαίτερη συνείδηση, αλλά με μιαν αφέλεια και αγνότητα. Όλες αυτές οι πολύτιμες φιλίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και διαμόρφωσαν την υπόλοιπη ζωή μου. Eύχομαι αυτό το βιβλίο να ανταποκρίνεται στην αξία των προσωπικοτήτων που αναφέρει και ελπίζω να αγγίξει τους αναγνώστες, έτσι ώστε οι παλιοί να θυμηθούν και οι νεότεροι να τους γνωρίσουν".

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ









Share