Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αναβρασμός στην Αίγυπτο!


Δείτε σε ζωντανή σύνδεση τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

00:46 Η Αργεντινή αποτελεί την τελευταία χώρα που με ανακοίνωση εφιστά την προσοχή στους πολίτες της να αποφεύγουν την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της κρίσης. 

00:40 Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες ξένες εταιρείες με εργαζόμενους από το εξωτερικό, (κυρίως αμερικανούς, αυστραλούς και ευρωπαίους), έχουν μεταφέρει τους υπαλλήλους τους εκτός Αιγύπτου, με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν σε περίπου ένα μήνα. Οι πλοιοκτήτες αποθηκεύουν καύσιμα και άλλα εφόδια στην περίπτωση που οι συνθήκες χειροτερέψουν, καθώς πλέον όλες οι οικονομικές συνδιαλλαγές γίνονται με μετρητά, αφού τα περισσότερα ATM δε λειτουργούν, όπως και το σύστημα των πιστωτικών καρτών το οποίο έχει καταρρεύσει. 

00:31 Ένα “καυστικό” tweet από την Αίγυπτο λέει: "Κατά τα φαινόμενα, ο μοναδικός Αιγύπτιος που σέβεται την απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ο Hosni Mubarak".

00:05 Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Jeremy Bowen, θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί η έκβαση των γεγονότων στο Κάιρο. Πάντως, οι περισσότεροι διαδηλωτές θα επιστρέψουν το πρωί της Δευτέρας, καθώς υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον Μουμπάρακ και το λαό. 

23:54 “Πλησιάζουν μεσάνυχτα και οι διαδηλωτές συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα με πάθος. Εκπληκτική αντοχή”,σχολιάζει το BBC. 

23:28 Ο Nicholas Kristof των New York Times μεταδίδει μέσω twitter από την πλατεία Tahrir, ότι η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική και είναι διάχυτο ένα αίσθημα αισιοδοξίας στους διαδηλωτές γύρω από τις μεγάλες φωτιές που έχουν ανάψει, όμως μια σκέψη τον προβληματίζει. Ότι ανάλογο ήταν το κλίμα και στην πλατεία Tiananmen της Κίνας λόγο πριν την αιματηρή επέμβαση του καθεστώτος.

23:16 Οι εικόνες από την πλατεία Tahrir δείχνουν πάντως σαφώς μικρότερο αριθμό συγκεντρωμένων συγκριτικά με άλλες ημέρες, καθώς φαινομενικά έχει περάσει στους κατοίκους της πρωτεύουσας ο φόβος των διαρρήξεων σε σπίτια και μαγαζιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μεταδίδεται συνεχώς από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

23:10 Η αίσθηση που αποκόμισε ο ανταποκριτής του BBC, Jim Muir, στην πλατεία Tahrir, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Mohamed El Baradei, ήταν ένα αίσθημα ευφορίας από πολλούς συγκεντρωμένους, όχι όμως από όλους.

23:03 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Tim Wilcox, η διαδρομή από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έως το κέντρο της πόλης είναι οριοθετημένη από οδοφράγματα σχεδόν κάθε 50 μέτρα, είτε από την αστυνομία και το στρατό, είτε από διαδηλωτές. Δεκάδες καμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας βρίσκονται αριστερά και δεξιά του δρόμου, ενώ στα οδοφράγματα των διαδηλωτών φαίνεται να υπάρχουν πολλές μολότοφ. 

22:52 Τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC συνέστησε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου να θέσει ένα τέλος στη βία κατά των διαδηλωτών. 

22:37 Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν με τον πρόεδρο Μουμπάρακ αλλά με τον στρατό που είχε έντονη παρουσία σε όλη τη χώρα την Κυριακή. Οι διαδηλωτές επιμένουν και ζητούν την παραίτηση του Μουμπάρακ.

22:10 Αναφορές στο Al Jazeera κάνουν λόγο ότι η αστυνομία θα επιστρέψει στους δρόμους της Αιγύπτου το πρωί της Δευτέρας.

21:40 Η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας επεκτάθηκε από τις 3 το βράδυ που ήταν αρχικά έως τις 8 το πρωί της Δευτέρας.

21:00 Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προέτρεψε σε τηλεφωνική επικοινωνία τον πρόεδρο της Αιγύπτου να απαντήσει στα αιτήματα του λαού για αλλαγές και να αποτρέψειτις δυνάμεις ασφαλείας να καταφεύγουν στη βία έναντι των διαδηλωτών

20:41 Στρατιωτικό τανκ συμμετέχει στην διαδήλωση την Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το Al Jazeera. Ο επικεφαλής του τανκ δήλωσε ότι ο στρατός «δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει αυτή την πορεία».

20:27 Ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι οι διαδηλωτές στην πλατεία Απελευθέρωσης έχουν σχηματίσει με τα κορμιά τους την φράση: «Κάτω ο Μουμπάρακ», ενώ επιμένουν ότι θέλουν την πτώση του προέδρου.

19:47 Εκατοντάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους της Μανούρα και ζητούν την παραίτηση του προέδρου. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στην Αλεξάνδρεια παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ισχύει για τρίτη μέρα.

 
Live Stream

Πηγή:Real.gr

Share/Bookmark