Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Εν βρασμώ το Μαξίμου!


Ο πρωθυπουργός καλείται, εντός του επομένου εικοσιτετραώρου, να λάβει αποφάσεις, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και τρεις μήνες.
Πέραν των τελικών επιλογών για τις σημαντικότερες πολιτικά υποψηφιότητες στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον αναγκασμένος να επιλέξει και το μοντέλο άσκησης εξουσίας, με το οποίο θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, ομολογούν με σκεπτικισμό άμεσοι συνεργάτες του.


Από το πρωί της Πέμπτης, με διαρροές και διοχετεύσεις "ειδήσεων", επιχειρείται η προώθηση ή προβολή συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις - "κλειδιά" στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές.


 "Μόνο ο Παπανδρέου γνωρίζει ποιος έχει ...
κλειδώσει και πού και ο πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις του", δήλωνε, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στη zougla.gr κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα εντός Μαξίμου.
Παρόλα αυτά, μπορεί να θεωρείται δεδομένο πως ο Γιάννης Μίχας θα είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πειραιά, ενώ για τον Δήμο της Αθήνας, και γύρω στις 18:00, δεν είχε ακόμη ληφθεί τελεσίδικη απόφαση με τη Φώφη Γεννηματά να επικρατεί στα σημεία ως υποψήφια. Δυστοκία και για την Περιφέρεια Αττικής, όπου, μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα παίζουν τα ονόματα της Τίνας Μπιρμπίλη αλλά και του Γιάννη Σγουρού (με αρκετές πιθανότητες ο τελευταίος) ενώ ξανακούστηκε το όνομα του Σταύρου Μπένου, ο οποίος φέρεται να τα πηγαίνει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις, όσο, όμως, και οι προηγούμενοι. Έως και αργά το απόγευμα της Πέμπτης, δεν είχε ακόμη ληφθεί τελική απόφαση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την οποία ακούστηκε και πάλι ακόμη και το όνομα του Πάνου Μπεγλίτη.


Η άρνηση Λαλιώτη


Τελικά, και παρά την παρέμβαση του Λιβάνη και την προσωπική επιμονή του πρωθυπουργού, ο Κώστας Λαλιώτης αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι πιέσεις και οι συζητήσεις έκλεισαν το βράδυ της Τετάρτης, με τον κ. Λαλιώτη να μην ενδίδει στην ενεργό εμπλοκή του στην εκλογική διαδικασία. Η άρνηση αυτή εμπλέκει την κατάσταση, με τον Γ. Παπανδρέου να μην επιθυμεί να στηρίξει ξεκάθαρα τον Πέτρο Τατούλη. Προφανώς, για τον λόγο αυτό, επανήλθε στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Πάνου Μπεγλίτη.


Οι υπόλοιποι υποψήφιοι


Ο Απόστολος Κατσιφάρας θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης για τη Δυτική Ελλάδα, η Κατερίνα Μπατζελή, κατά τα φαινόμενα, για την Ανατολική Στερεά, η Άντζελα Γκερέκου στα Ιόνια Νησιά και, παρά τις αντιρρήσεις του, ο Γιάννης Μαγκριώτης φέρεται να αντιμετωπίζει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Κεντρική Μακεδονία. 


Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Ανασχηματισμός και στη βάση των επιλογών του πρωθυπουργού θα εκτιμηθεί το εάν ή όχι αποφάσισε να αλλάξει το μοντέλο και το περιεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας, η οποία το τελευταίο τρίμηνο κυβερνάται είτε από φήμες είτε από την παραλυτική αίσθηση του εφήμερου, που κυριαρχεί στην ψυχολογία των κυβερνητικών στελεχών. Τις εκτιμήσεις αυτές μεταφέρουν έμπειρα πολιτικά στελέχη, που συζήτησαν πρόσφατα ή συζητούν σε καθημερινή βάση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αναμένεται πως τα κυβερνητικά στελέχη που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους θα είναι τουλάχιστον πέντε, πιθανώς και έξι, υπουργοί και υφυπουργοί.




http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=169629&cid=6
Share/Bookmark