Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κομφούζιο με τα κολέγια και τα ΙΕΚ!

Χάος στον τομέα της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης δημιουργεί το μέτωπο εναντίον των κολεγίων αλλά και των Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.) που άνοιξε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, παραπέμποντας στις "καλένδες" το ζήτημα της εισαγωγής των αποφοίτων τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Θα πρέπει να γίνουν πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις και αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, για να επιτευχθεί αυτό", τόνισε η υπουργός.

Στο κλίμα σύγκρουσης που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έρχεται να ...
διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, αποτελώντας, παράλληλα, έναν ισχυρό σύμμαχο για την κ. Διαμαντοπούλου.

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η δήλωση – κρίση για τα ιδιωτικά κολέγια, στην οποία προέβη σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νίκος Σταυρακάκης, χαρακτηρίζοντάς τα ως "φορείς μαύρης επιχειρηματικής δραστηριότητας". Η θέση αυτή φανερώνει την πρόθεση της Ομοσπονδίας να μην ανοίξει σε καμία περίπτωση την πόρτα των πανεπιστημίων στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το πρόσφατο "λουκέτο" που επέβαλε η υπουργός σε δύο ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελεί μια επίδειξη ισχύος από πλευράς της υπουργού και μια ένδειξη της σκληρής στάσης που θα τηρήσει στο εξής.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κολεγίων εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την "Ιερά Συμμαχία" υπουργείου – ΠΟΣΔΕΠ, κάνοντας λόγο για μια εξόφθαλμη προσπάθεια απαξίωσης του επιμορφωτικού τους ρόλου. Επιπλέον, κατηγορούν την υπουργό Παιδείας ότι με τη στάση της οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες νέους σπουδαστές, οι οποίοι επέλεξαν την ατραπό των Ι.Ι.Ε.Κ.

Από «κόσκινο» και τα ΤΕΙ

Την ίδια στιγμή, η Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένη να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές και σε ό,τι αφορά τη δομή των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται ακόμα και στο κλείσιμο ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ που δεν προσελκύουν σπουδαστές, θέση με την οποία φαίνεται ότι συμφωνούν ακόμα και οι ίδιοι οι καθηγητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. 

"Η ποιότητα, η οργάνωση των σπουδών, η χωροταξική αναδιάρθρωση και ο ηγετικός ρόλος που πρέπει να παίξουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στην Επαγγελματική, Τεχνική και Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας είναι οι άξονες για τους οποίους υπάρχει συμφωνία με την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ", δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε: "Στο επόμενο διάστημα, που αρχίζει ο διάλογος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα προχωρήσουμε σε εξειδίκευση των θεμάτων που αφορούν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα".

ΣΥΝ: Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος

Η είδηση του αποκλεισμού των σπουδαστών ιδιωτικών ιδρυμάτων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Συνασπισμού.

"Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Διαμαντοπούλου φαίνεται πως βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν, "κάνοντας την κρίση ευκαιρία", για να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την αντιδραστική τους πολιτική και στο χώρο της εκπαίδευσης. Συνεχίζουν την παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, μέσα από την αδειοδότηση κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του κόμματος.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι "το επιχείρημα ότι προσπαθούν να βάλουν μία τάξη δεν μπορεί να πείσει κανένα. Η κυβέρνηση αφού έδωσε πράσινο φως στα κολέγια, ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία 36/05, δεν έχει κανένα δικαίωμα ελέγχου, πέρα από τον έλεγχο για την πραγματική τους συνεργασία με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού".


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=169332&cid=6
Share/Bookmark