Προκαλεί έντονα η Άγκυρα στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον τούρκο πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιούλ να μιλά με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Λευκωσίας και των Βρυξελλών.
Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρώπης, το Α΄εξάμηνο του 2012.
Στην επίσημη του επίσκεψη στο...
Λονδίνο, ο Γκιούλ τόνις επως το πάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία λόγω των ενστάσεων της Κύπρου, «έχει αντίκτυπο στη φήμη της Ε.Ε» και δήλωσε πως η Ε.Ε θα χάσει την αξιοπιστία της, όταν αναλάβει την προεδρία η Κύπρος. Ο τούρκος πρόεδρος θέλει να αγνοήσει ότι η Κύπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε, και παρόλο που η δική του χώρα δεν είναι μέλος της Ε.Ε έχει το θράσος να επιδεικνύει τον τρόπο της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
«Μπορείτε να καταλάβετε τι έχει συμβεί; H Eλληνοκύπριοι παραβιάζοντας όλες τις αρχές της Ευρώπης ενέταξαν την Κύπρο στην Ε.Ε.Αυτό ήταν ένα παράδειγμα καταπάτησης των οικογενειακών αρχών της Ε.Ε» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε «τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ημιτελής χώρα θα αναλάβει την προεδρία; Θα είναι μία ελλιπής προεδρία, μίας άθλιας Ένωσης και αυτό ακριβώς είπα και στους αρμόδιους της ΕΕ», δήλωσε ο Γκιούλ στους τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Γκιούλ υπενθύμισε με τον τρόπο τον οποίο θα έχει σχέσεις η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες «Με την Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ελληνοκυπρίων» τόνισε.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αποφεύγει να αναφερθεί στην στρατιωτική κατοχή του 38% του νησιού. Ο βασικός λόγος που έχουν παγώσει η ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι πως η Άγκυρα αρνείται να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε κυπριακά αεροσκάφη και πλοία ένα γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις. Καθώς η Τουρκία βάζει εμπόδια στην Κύπρο η οποία είναι μέλος της Ε.Ε, στην οποία θέλει να ενταχθεί και η ίδια η Άγκυρα.!
Tα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία είναι πως για ένα εξάμηνο θα παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να μην απευθύνεται στην Κυπριακή προεδρία και με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγει να συμμετέχει στις συνόδους που θα προεδρεύει η Κύπρος. Η ουσία είναι πως αν δεν κάνει κάτι τέτοιο η Άγκυρα θα αναγκασθεί να αναγνωρίσει «de facto» την Κυπριακή Δημοκρατία. Aυτός είναι και ο λόγος των έντονων αντιδράσεων του τούρκου προέδρου.