Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Το ευρώ καταρρέει και τα κράτη μέλη βρίσκουν χρήματα με επιτόκια χρεοκοπίας!!

- Ατελείωτη κατηφόρα για το ευρώ, στο 1,32 η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου
- Η ύφεση μοιάζει ικανή να ''καταπιεί'' χώρες κολοσσούς - Μετά το σοκ της γερμανικής δημοπρασίας, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο πληρώνουν τοκογλυφικά επιτόκια στις αγορές για να αντλήσουν μετρητά
- Για επερχόμενο Αρμαγεδδώνα και για το τέλος του ...
ευρώ κάνουν λόγο έγκριτα διεθνή μέσα



''Ή τώρα ή ποτέ'' είναι το σύνθημα που ακούγεται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, καθώς όλοι περιμένουν με απελπισία μία αντίδραση πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Αυτό που όλοι φοβόντουσαν, αυτό που όλοι απεύχονταν συμβαίνει ΉΔΗ.Η κρίση ξέφυγε από τα στενά όρια των υπερχρεωμένων χωρών, σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και εξαπλώθηκε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Η μεγάλη κατηφόρα του ευρώ και των ευρωπαικών χρηματιστηρίων

Το ευρώ με σπασμένα φρένα υποχωρεί συνεχώς, ιδίως μετά το ναυάγιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στο Στρασβούργο, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στα 1,32380.

Κάθε υψηλό ρεκόρ σπάνε τα 5ετή CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο, ενώ πιο αυξημένη από ποτέ είναι η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων που έφτασε στο 7,814%.

Στα ύψη παραμένουν τα spreads 10ετών ομολόγων με την Ελλάδα στις 2.761 μ.β, την Ιρλανδία στις 594 μ.β, την Πορτογαλία στις 1.005 μ.β, την Ισπανία στις 442 μ.β και την Ιταλία στις 507 μονάδες βάσης.

Τοκογλυφικά επιτόκια για την Ιταλία

Σήμερα ιδίως η Ιταλία σπαρταράει στα δίχτυα των αγορών αφού τα επιτόκια που πλήρωσε το Ιταλικό Δημόσιο σε δημοπρασία είναι τα υψηλότερα από την εισαγωγή του ευρώ.

Μπορεί να καλύφθηκε ο στόχος της άντλησης 10 δις ευρώ, και να μην επαναλήφθηκε το γερμανικό φιάσκο, αλλά τα επιτόκια χαρακτηρίζονται εύλογα ως ''τοκογλυφικά''.

Στα 6μηνα έντοκα γραμμάτια η απόδοση πέταξε στο 6,504% από 3,535% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, όμως κυριολεκτικά καταστροφική ήταν η απόδοση στα 2ετή ομόλογα.
Στο 7,814% κλείδωσε το επιτόκιο ενώ τον Οκτώβριο ήταν στο 4,628%.

Από τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια το Λονδίνο είναι στο -0,28%, η Φραγκφούρτη στο -0,39% και το Παρίσι στο -0,44%.


Πανικός στα άλλοτε συγκρατημένα έγκριτα διεθνή Μ.Μ.Ε


'Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων δείχνουν έναν επερχόμενο Αρμαγεδδώνα'' είναι ο πιο χαρακτηριστικός τότλος που ανήκει στο Bloomberg.
Οι Financial Times, μετά τον Economist, εκτιμούν πως ''το ευρώ βυθίζεται καθώς γίνεται φανερό ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται πιέσεις για να παρέμβει στις αγορές''.

Η Wall Street Journal αμφιβάλλει έντονα για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε, γράφοντας :''το μεγαλύτερο ερώτημα δεν είναι αν μόνο αν κάποια από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει αλλά αν η ευρωζώνη στο σύνολό της θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή της''.

Η γαλλική Monde φαίνεται πως απολαμβάνει τη διάχυση της κρίσης ακόμα και στη Γερμανία, θυμίζοντας τη δημοπρασία-φιάσκο ''Το Βερολίνο, διακεκριμένος τενόρος εδώ και χρόνια της οικονομικής αρετής και πειθαρχίας, δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο των επιπτώσεων από την κρίση της ευρωζώνης''.

Δεν στρογγυλεύει τους χαρακτηρισμούς της η Liberation για τη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής:''στο Στρασβούργο η Ενωση εξελίχθηκε σε φάρσα''.

Η Sueddeutsche Zeitung διαπιστώνει με θλίψη πως ο εχθρός (κρίση) έφτασε στην πόρτα της Γερμανίας: ''Η Ευρώπη διασώζει και διασώζει και διασώζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον επαρκή.Η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης.Εχει πέσει η ζήτηση ακόμα και για τα γερμανικά ομόλογα''.

Οι τίτλοι της Handelsblatt, σε άλλες εποχές θα χαρακτηρίζονταν ως ''καταστροφολογικοί'', όχι όμως τώρα :''Οι επενδυτές φοβούνται μια δίνη που θα παρασύρει τους πάντες.Αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμη η γερμανική οικονομία μπορεί να αντέξει το κακό αυτό περιβάλλον, η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο με αβέβαιη έκβαση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το Γερμανικό Χρηματιστήριο''.



Πηγή: NewsIt.gr