Το όνομα του Κώστα Καραμανλή ακούγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλο και πιο έντονα στη Νέα Δημοκρατία η οποία κλυδωνίζεται από εσωτερικές αναταραχές, διαγραφές και υπόγειες συγκρούσεις μεταξύ των σκληροπυρηνικών Σαμαρικών με όλο το υπόλοιπο κόμμα.
Η διαγραφή του Σωτήρη Χατζηγάκη ο οποίος μίλησε για ...
«ακροδεξιά σταγονίδια» στον κύκλο των στενών συνομιλητών της ηγεσίας και κυρίως η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος που υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία πυροδοτεί έντονες συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από το όνομα του πρώην προέδρου του κόμματος. Βουλευτές τονίζουν ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα Σοβιετικού τύπου κόμμα όπου θα ποινικοποιούνται οι απόψεις όταν δεν ταυτίζονται απολύτως με αυτές της ηγεσίας.«Ο Καραμανλής έφτασε το κόμμα στο 46% επειδή το άνοιξε σε όλες τις απόψεις χωρίς ανασφάλειες και τώρα αυτοί μας λένε ότι πρέπει όλοι να έχουμε για όλα την ίδια ακριβώς άποψη » έλεγε το πρωί βουλευτής από αυτούς που έχουν μπει στο στόχαστρο του στενού επιτελείου Σαμαρά.
Ο ίδιος βουλευτής θύμιζε ότι ο κ. Καραμανλής μετά την εσωκομματική αναμέτρηση που οδήγησε στην άνετη εκλογή του το 1997 στην ηγεσία της Νεας Δημοκρατίας έτεινε χείρα φιλίας προς όλους τους αντιπάλους του. Υποχρεώθηκε μεν να φτάσει στις διαγραφές Σουφλιά και Μάνου όταν διαφώνησαν ανοικτά με την πολιτική του αλλά στη συνέχεια τους κάλεσε όλους πίσω κλείνοντας ακόμα και τη διαχρονική αντιπαράθεση Καραμανλίκων-Μητσοτακικών. Το δε Γιώργο Σουφλία τον έκανε πανίσχυρο υπουργό και άτυπο αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων του.
Άλλο κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έλεγε σήμερα ότι το κόμμα που μόνο του και σε πείσμα όλων των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ σήμερα λιθοβολείται κι από τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του :
«Έχουμε φτάσει στο σημείο το πλέον φιλοευρωπαϊκό Ελληνικό κόμμα να αμφισβητείται από τους Ευρωπαίους και να μας ζητάνε υπογραφές γιατί μας θεωρηθούν τους πλέον αναξιόπιστους» έλεγε χαρακτηριστικα
Οι ανησυχίες αυτές έχουν φτάσει στον Κώστα Καραμανλή ο οποίος δέχεται πολλά αιτήματα βουλευτών για συναντήσεις αλλά πηγαίνει τα ραντεβού χρονικά προς τα πίσω για να μην βρεθεί κι ο ίδιος σε δύσκολη θέση.
Ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει σιωπηλός και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αποφεύγοντας να δώσει την παραμικρή αφορμή στην ηγεσία. Σε όσες συζητήσεις κάνει είναι απολύτως ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπονομεύσει τον Αντώνη Σαμαρά ούτε να εκφράσει δημοσίως τις απόψεις του.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, οι φωνές των βουλευτών που θα ζητήσουν από τον πρώην πρωθυπουργό πρωτοβουλίες θα ακουστούν δημοσίως και θα πυκνώσουν.
Πηγή: IEfimerida.gr