Πυρ και μανία είναι οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δηλώσεις του Βενιζέλου στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ότι οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τη ρευστότητα που τους παρείχε το Δημόσιο για να ...
χρηματοδοτήσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό ήταν, άναψαν φωτιές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών να μην εμπλέκεται στα εσωτερικά τους και να σταματήσει την επίθεση εναντίον τους.
Είναι αλήθεια πως ο Βενιζέλος ήταν ο πρώτος που σήκωσε την παντιέρα κατά των τραπεζών, υποστηρίζοντας πως οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι Έλληνες τραπεζίτες, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού διότι πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκομίζουν υπερκέρδη.
Κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως ο κ. Βενιζέλος δεν πτοείται από την κριτική που δέχεται από τους τραπεζίτες και μάλιστα είπε σε στενούς του συνεργάτες «Αφού τα έκαναν όπως τα έκαναν με τα θαλασσοδάνεια και όλα τ’ άλλα, τώρα αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αυξήσουν τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση και την τρόικα να τους σώσει για άλλη μια φορά, δίνοντας τους λεφτά.
Τρέμουν και ξορκίζουν όμως σαν το μεγαλύτερο κακό την ‘κρατικοποίηση’ όπως τη λένε -στην ουσία πρόκειται για τις μετοχές που θα λάβει η κυβέρνηση ως αντίτιμο. Θέλουν να πάρουν και αλλά και για άλλη μια φορά να μη δώσουν τίποτα. Τώρα δεν θα είναι εύκολο όμως».
Από την πλευρά τους οι έλληνες τραπεζίτες πως η μεγάλη έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα οφείλεται στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ιδρύματα αγόρασαν ομόλογα για να διευκολύνουν το κράτος και τώρα είναι αναγκασμένες να εγγράψουν σημαντικές ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους.
Πάντως ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών έχει ενταθεί από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η προσφυγή των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πραγματοποιηθεί με κοινές και όχι με προνομιούχες μετοχές, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την κρατικοποίησή τους.
Οι τραπεζίτες στις κατιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν πως για τη δυσχερή θέση που βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια. Και τώρα καλούνται να υποστούν ένα μεγαλύτερο κούρεμα που θα μειώσει σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά τους, με αποτέλεσμα να χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση.
Επειδή όμως είναι ανέφικτο στην τρέχουσα συγκυρία να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις αγορές, η μόνη επιλογή που έχουν οι τράπεζες είναι να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πράγμα που σημαίνει ότι θα κρατικοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα τίθεται και ιδιοκτησιακό ζήτημα.
Ηδη οι πέντε μεγάλες τράπεζες - Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν εγγράψει ζημίες ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την συμμετοχή τους στο σχέδιο ανταλλαγής ελληνικού χρέους. Όμως η νέα συμφωνία για «κούρεμα» 50% θα οδηγήσει τα ιδρύματα σε νέες ζημίες ύψους 16 με 18 δισ. ευρώ και επομένως η μόνη επιλογή που έχουν τα ιδρύματα είναι να στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να κρατικοποιηθούν.
Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε πως λόγω του επιπλέον haircut οι τράπεζες θα χρειαστούν άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση και, προφανώς, κρατικοποίηση, επειδή οι μέτοχοί τους δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το κενό κεφαλαίων. Οπότε η μοναδική τους επιλογή θα ήταν να εισέλθουν στο ΤΧΣ.
Αμαλία Κάτζου
Πηγή: ParaPolitika.gr