Ακόμη δύο επιχειρηματίες συνελήφθησαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και οδηγούνται στο Αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο.
Η καθημερινή πλέον αυτή δραστηριότητα των Αρχών προκαλεί την προσοχή των ...
οικονομικών παραγόντων αλλά και της κοινωνίας. Η λίστα, ως φαίνεται, είναι μεγάλη.
Η Οικονομική Αστυνομία κάνει λόγο για 38 επιχειρηματίες που θα συλληφθούν τις επόμενες ημέρες. Ήδη γνωστά ονόματα έχουν πέσει στη μέγγενη της Δικαιοσύνης.
Ο Γιώργος Πετζετάκις, γιος του Αριστόβουλου Πετζετάκι, πρωτοπόρου στη βιομηχανία πλαστικών σωλήνων, με εργοστάσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο υιός πιάστηκε για φοροδιαφυγή.
Ισχυρίστηκε πως τα προβλήματά του άρχισαν όταν Ελβετοί χρηματοδότες αθέτησαν την υπόσχεσή τους και δεν εκταμίευσαν 25 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσουν την επιχείρησή του. Ο Γιώργος Πετζετάκις, με σπουδές στο London School of Economics και το Boston College στην Αμερική, μέλος του Συμβουλίου του ΣΕΒ προ καιρού, αντιπρόεδρος του Ελληνικού - Λατινοαμερικανικού Επιμελητηρίου, διαθέτει εύσημα και επιφάνεια. Τελικά, η επιχείρησή του δεν τα πήγε καλά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Υπόθεση Πανούση
Προηγήθηκε η σύλληψη του Παναγιώτη Πανούση, μεγαλομετόχου της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 7,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε από έλεγχο της εταιρείας του το 2010. Αφέθηκε ελεύθερος, διότι ο εισαγγελέας απεδέχθη το επιχείρημά του, ότι δηλαδή το κράτος δεν του έχει καταβάλει τα ποσά που του οφείλει για κατασκευαστικά έργα, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο πολλαπλάσιο του οφειλόμενου Φ.Π.Α..
Ωστόσο, από δημοσιογραφικό καθήκον οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν, την περίοδο δηλαδή 1999-2001 (επί χρηματιστηριακής φούσκας), ο κ. Πανούσης είχε κατηγορηθεί για χειραγώγηση της μετοχής «Σιγάλας» μέσω εικονικών αγοραπωλησιών. Το κατηγορητήριο ήταν μακρύ. Απάτη, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (μαύρο χρήμα) ήταν οι κατηγορίες που τον βάραιναν. Είχε προφυλακιστεί και αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2008, αφού κατέθεσε εγγύηση ύψους 2 εκατ. ευρώ. Αυτά για την ιστορία.
Αμέσως μετά συνελήφθη ο ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας κομμωτηρίων, ο Νίκος Πανταζόπουλος (Nicolas), o οποίος τακτοποίησε πάραυτα τις υποθέσεις του και αφέθηκε ελεύθερος. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν με τον Λέοντα Λεβή, ιδιοκτήτη της αλυσίδας Bodyline. Στη Θεσσαλονίκη η ηχηρότερη σύλληψη που άνοιξε και νέα δραστηριότητα της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν αυτή της ιδιοκτήτριας της επιχείρησης ρούχων ΦΕΝΑ, η οποία χρωστά 2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Γνωστός έμπορος κρεάτων στη Θεσσαλονίκη καθώς και ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ οδηγήθηκαν και αυτοί στον εισαγγελέα.
Οι offshore - αίνιγμα εταιρείες και οι ντόπιες «Ελβετίες».
Η αλλαγή του νόμου, η τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο Σ.Δ.Ο.Ε. (του Γρηγόρη Πεπόνη) και κυρίως η κοινωνική κατακραυγή, αφού κανείς δεν είχε πιαστεί κλέπτων οπώρας σε αυτήν τη χώρα, ενεργοποίησαν την κρατική μηχανή.
Έτσι, αιφνιδίως οι Δ.Ο.Υ. ανακάλυψαν 24 υπεράκτιες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κύμη Ευβοίας, γεγονός δυσεξήγητο, αλλά και άλλες 14 offshore στη Χαλκιδική. Ξαφνικά (;) σε διάφορα διαμερίσματα της χώρας εμφανίστηκαν εταιρείες από το πουθενά, χωρίς η οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές να δικαιολογεί μία τέτοια πυκνότητα υπερακτίων σχημάτων. Είναι προφανές πως οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και το Σ.Δ.Ο.Ε. εξετάζουν πλέον με το «μικροσκόπιο» όλα αυτά τα απίθανα και «ανεξήγητα» φαινόμενα. Οι «ημέτερες μικροελβετίες» εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, στην Κύμη και την … Αργολίδα, όπου και το «Αιδώς Αργείοι» επικαιροποιείται.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να στοχοποποιηθεί μία μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, η οποία, όπως φαίνεται, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στη «βιοτεχνία» των εικονικών τιμολογίων. Στο στόχαστρο επίσης είναι μεταφορική εταιρεία των Αθηνών με χρέος 1,6 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Ο ιδιοκτήτης της, κατά πληροφορίες, πήγε μόνος του στην εφορία και δήλωσε ότι θα καταβάλει το ποσό εντός των επομένων ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθεί στο Αυτόφωρο και αυτός.
Πηγή: Zougla.gr