Η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου ορκίζεται στις 14:00 της Παρασκευής. Μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης τα επιτελεία των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση συσκέπτονταν στο ...
Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καταλήξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τα κομματικά επιτελεία, στην κυβέρνηση Παπαδήμου παραμένει ο βασικός κορμός του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Οι πληροφορίες αυτές επιμένουν πώς οι Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συνεχίσουν να προΐστανται των υπουργείων τους.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει υπουργός Οικονομικών καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Αβραμόπουλος και ο Δήμας στην κυβέρνηση
Ανατρέποντας όλες τις πληροφορίες που διέρρεαν από το μεσημέρι της Πέμπτης η Νέα Δημοκρατία με επίσημη ανακοίνωση ξεκαθάρισε το τοπίο ανακοινώνοντας πως στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, ο προσωπικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά κ. Ιωάννης Μουρμούρης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.«Οι προτάσεις έχουν στόχο να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση και όχι να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Τα πρόσωπα που προτάθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία είναι οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Δήμας, Μουρμούρας και Αρβανιτόπουλος», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διευκρινίζεται πως ο κ. Αβραμόπουλος «θα παραιτηθεί της κοινοβουλευτικής του έδρας».
Δύο τουλάχιστον στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ.,ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνης Γεωργιάδης, πάντα κατά τις διαρροές, θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Το ΛΑ.Ο.Σ. διεκδικεί και τρίτη κυβερνητική θέση.
Τέσσερα υπουργεία αλλάζουν ηγεσία όπως φαίνεται. Αυτό της Άμυνας, της Προστασίας του Πολίτη, των Εσωτερικών και της Επικρατείας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) ενδεχομένως και εκείνο της Δικαιοσύνης.
Άγνωστο παρέμενε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης αν είχε γίνει πρόταση συμμετοχής στην κυβέρνηση στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Η Δημοκρατική Αριστερά συγκάλεσε τα κομματικά όργανα προκειμένου να αποφασιστεί η τακτική που θα ακολουθηθεί. Πληροφορίες έφεραν τον κ. Λουκά Παπαδήμο να επιθυμεί και την συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κυβερνητικό σχήμα. Η πλειοψηφία ωστόσο στο κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη αντιμετώπιζε αρνητικά μία τέτοια προοπτική.
Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που παραμένουν και στο νέο σχήμα, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες δεν έκρυβαν τις ανησυχίες τους ως προς την προοπτική υπονόμευσης του νέου πρωθυπουργού από το «Βαθύ Κράτος» των δύο κομμάτων εξουσίας. Ήδη στο ΠΑΣΟΚ άρχισε να εκδηλώνεται η πρώτη αντίδραση από την «Αριστερή Πρωτοβουλία» με επίκεντρο τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ενώ από το μεσημέρι της Πέμπτης διάφοροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκδήλωναν σε προσωπικές συνομιλίες την αντίθεση τους στην επιλογή Παπαδήμου. Ανάλογες αντιδράσεις εντοπίζονται και στην Νέα Δημοκρατία από την πρώτη μάλιστα στιγμή που ετέθη το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωθυπουργός ο πρώην Τραπεζίτης.
Από τις πρώτες δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου προέκυψε πως η ημερομηνία διενέργειας εκλογών είναι μεν ενδεικτική αλλά όχι δεσμευτική. Ως προς τα υπόλοιπα ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε σε μία άψογη τεχνοκρατικά γλώσσα πώς το έργο του συνίσταται στην σχολαστική εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Πέραν τούτου ουδέν.
Πηγή: Zougla.gr