Η γνωστή ομάδα των Anonymous δεν ασχολείται μόνο με το να ρίχνει κυβερνητικές σελίδες.
Μάλιστα, μέσα στον Οκτώβριο, κατάφερε ένα χτύπημα που θα ζήλευε και η πιο "δυνατή" αρχή δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Περίπου στα τέλη Αυγούστου με αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε η "Operation" (όπως λένε τις δράσεις τους) με κωδικό όνομα OpDarknet. Το όνομα δεν είναι τυχαίο, καθώς η το OpDarknet θα λάμβανε χώρα στοDarknet, γνωστό και ως Deep Web.
Τι είναι το Deep Web;
Αν το internet είναι η επιφάνεια της Γης, με τις ωραίες πόλεις και τα σκαφάκια που πλέουν στις θάλασσες, το Deep Web είναι ο βυθός... όλος! Τρομακτικά μεγαλύτερο από το internet που ξέρουμε, είναι ένα μη προσβάσιμο με συμβατικούς τρόπους δίκτυο πληροφοριών. Η πρόσβαση σε αυτό αν και δεν είναι δύσκολη για κάποιον γνώστη, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ιδιαίτερη.
Κατά κύριο λόγο, για την πρόσβαση στο Darknet χρησιμοποιείται το TOR, ένα πρόγραμμα που διευκολύνει την διατήρηση της ανωνυμίας των χρηστών του και "διαβάζει" συνδέσμους που δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο HTTP. Οι μηχανές αναζήτησης δεν διαβάζουν τέτοιες σελίδες και έτσι δεν μπορούν να τις βρουν. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επίτηδες στημένες έτσι.
Το TOR αρχικά σχεδιάστηκε για την μεταφορά ευαίσθητων πληροφοριών από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά όπως άλλες τεχνολογίες, άνοιξε για τους κοινούς χρήστες, προσφέροντας πρόσβαση σε "απαγορευμένες" σελίδες σε πολίτες με καθεστωτικές κυβερνήσεις .
Τι βρίσκεται στο Darknet;
Όσο "τρομακτικό" και αν ακούγεται το Darknet, στο μεγαλύτερο μέρος του δεν διαφέρει από το διαδίκτυο που γνωρίζουμε. Σελίδες με πληροφορίες, έρευνες, συζητήσεις (πάντα πιο "ασφαλείς") κτλ. Υπάρχουν όμως και οι σκοτεινές γωνίες που φιλοξενούν από αμφιλεγόμενο μέχρι απλώς παράνομο μέχρι αρρωστημένο υλικό. Μυστικές υπηρεσίες να κόβουν βόλτες, εμπόριο όπλων ή συμβολαίων θανάτου, σελίδες δημοπρασιών για ναρκωτικά, παιδική πορνογραφία.
Οι Anonymous στο Darknet.
Καθώς λοιπόν οι φίλοι Anon χαζεύανε στο Darknet εξετάζοντας την κωδικοποίηση των σελίδων κτλ, πέσανε πάνω σε μία σελίδα ονόματι Hidden Wiki, έναν online "κατάλογο" μαύρης αγοράς για ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Μέσα στο Hidden Wiki υπήρχε και ένα (ακόμα) πιο κρυφό κομμάτι. Τον κατάλογο "Hard Candy".
Πρόκειται για μία λίστα με σελίδες που περιέχουν παιδική πορνογραφία, ακόμα και στην πιο βίαια μορφή της (βιασμούς κτλ) ενώ συνήθως είναι με το αζημίωτο φυσικά. Ίσως το χειρότερο κομμάτι να είναι το πόσο δημοφιλής είναι αυτή η λίστα. Ενδεικτικά, όλο το Hidden Wiki είχε περί τις 2,7 εκατομμύρια προβολές, ενώ το κομμάτι του HardCandy έφτανε τις 2,05 εκατομμύρια.
Οι Anonymous αποφασίσανε να κάνουνε κάτι για αυτό, οπότε ξεκίνησε το ψάξιμο. Με "σβησμένη" την προβολή εικόνων αρχίσανε να βάζουν "απειλητικό" υλικό στο πιο γνωστό site του καταλόγου, το Lolita City - όπως πχ videoαπο το "To Catch A Predator" - ένα τηλεοπτικό show στις ΗΠΑ που παγιδεύει "αρπακτικά" (ανθρώπους που κανονίζουν συναντήσεις με νεότερους με σκοπό την μετά βίας σεξουαλική συνεύρεση τους).
Η 1η επίθεση
Οι Anonymous αρχίσανε να ψάχνουνε σε βάθος τις σελίδες χάρη σε ειδικά εργαλεία που οι ίδιοι φτιάξανε και ανακαλύψανε πως τα περισσότερα Web Sites φιλοξενούνταν στην υπηρεσία "Freedom Hosting". Η υπηρεσία στους όρους χρήσης έλεγε πως απαγορεύεται η διακίνηση παράνομου υλικού, οπότε κάτι βρώμαγε.
Ξεκίνησαν με ένα χτύπημα στο freedom hosting, καταφέρνοντας να το θέσουν εκτός λειτουργίας για 30 ώρες. Παράλληλα επικοινωνήσανε με τους υπεύθυνους, απαιτώντας να αφαιρεθεί όλο το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Όταν η υπηρεσία ήταν και πάλι online, το Lolita City υπήρχε ακόμα. Έπρεπε να γίνει μια πιο δυνατή επίθεση.
Η 2η επίθεση
Στα τέλη του Οκτωβρίου, τα πράγματα είχαν πάρει σοβαρή τροπή. Το Freedom Hosting αποδεδειγμένα συνεργαζόταν με παιδόφιλους και μηνύματα τύπου "δεν διαλέγουμε να είμαστε έτσι, άρα είναι δικαίωμα μας η ελευθερία" απευθύνονταν στους Anonymous μέσα από το Hard Candy.
Έτσι, οι Anonymous επικοινώνησαν με την Mozilla ώστε να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ως developers και ακολουθήσανε τα παρακάτω βήματα:
- Δημιούργησαν ένα TOR button (The Honey Pawt) ίδιο με το επίσημο, αλλά με την δυνατότητα να περνάει την πλοήγηση του χρήστη πρώτα από έναν δικό τους server.
- Μάθανε πότε θα κάνει update το TOR.
- Την ημέρα του update, προώθησαν το δικό τους TOR button ως το επίσημο και αρκετοί τσιμπήσανε.
Το The Honey Pawt, είχε μια μαγική ιδιότητα. Αν κάποιος απλά έκανε περιήγηση στο Darknet, έκανε ότι και το κανονικό TOR button. Αν όμως αυτός ο κάποιος επισκεπτόταν σελίδες με παιδική πορνογραφία, τότε η IP του και άλλα στοιχεία του μένανε στους servers των Anonymous.
Τα αποτελέσματα
Mετά από ανάλυση των στοιχείων από τους servers τους, οι αποκαλύψεις έπεσαν βροχή. Το Freedom Hostingανήκει σε έναν σύμβουλο/δικηγόρο για φoρολογικά ζητήματα. Επικοινώνησαν μαζί του προσποιούμενοι το τμήμα χρεώσεων της εταιρίας που χρησιμοποιεί η Freedom Hosting για πρόσβαση στο internet και τον ρώτησαν επίμονα γιατί χρησιμοποιεί τόσες διευθύνεις χωρίς να έχει καταχωρημένο υλικό.
Στην πίεση, ο σύμβουλος έδωσε το όνομαMike Perry. Ο Mike Perry είναι ένας από τους δημιουργούς του TOR και τον παρουσίασε ως διαχειριστή τουFreedom Hosting. Φυσικά ο Perry αρνήθηκε κάθε κατηγορία σε επικοινωνία των Anonymous μαζί του και τώρα έχει εξαφανιστεί.
Δωράκι 1 από τον The Geek:
Ο δικηγόρος: https://www.facebook.com/taxninjaRegistered agent, Matthre T. WhatleyCalifornia Bar Number: 233521Address:360 5th St, San Francisco, CA 94107Phone Number: (415) 335-1206Fax Number: (415) 276-9395e-mail: whatley88@gmail.comCounty: San Francisco
Οι χρήστες
Οι Anonymous βγάλανε στην φόρα τις IP (μαζί με διευθύνσεις) κάποιων χρηστών του Lolita City, καθώς και όλα τα ψευδώνυμα που κυκλοφορούσαν στην σελίδα. Δυστυχώς το μόνο που υπάρχει ακόμα online είναι μία φωτογραφία απο το Google Maps με τα σπίτια όσων "πιάσανε" οι Anon, και η λίστα με τα ψευδώνυμα τους.
Δωράκι 2 από τον The Geek:
Τα ψευδώνυμα 1589 χρηστών του Lolita City: http://pastebin.com/88Lzs1XRΟι IP διευθύνσεις 190 απο αυτούς (περίπου την 28η Οκτ.): http://www.mediafire.com/?6p7ph67gb4pyg82 (αρχείο ip.log)
O χάρτης με τις κατοικίες των 190:
Πλέον, το μόνο που μένει είναι να λάβουν δράση οι επίσημες υπηρεσίες που τόσο καιρό δεν έχουν κάνει τίποτα με την πρόφαση των νομικών κολλημάτων.
Οι φορείς όμως πρέπει να ξυπνήσουν και να δουν πως το παράνομο (hacking) κάποιες φορές είναι το ηθικό και σωστό.
Πηγή: onair24.gr