Υπέρογκα ποσά, τα οποία αφενός προκαλούν ίλιγγο στους Έλληνες φορολογουμένους, που καλούνται να πληρώσουν -για ακόμη μία φορά- την «κρίση», και αφετέρου δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το πού ...
καταλήγει το δημόσιο χρήμα, θα δαπανηθούν το 2011 για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.Η αποκάλυψη στην οποία προχωράει σήμερα η zougla.gr οφείλει να ληφθεί υπόψη από τον νέο πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, καθώς και από το κυβερνητικό επιτελείο. Είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας και καταδεικνύει ότι το προεκλογικό σύνθημα με το οποίο εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου, εκείνο του «λεφτά υπάρχουν», είναι ακόμα επίκαιρο…
Γιατί -ως φαίνεται- λεφτά, όντως, υπάρχουν… Ή αν δεν υπάρχουν, βρίσκονται. Όχι όμως για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά για τηλεπικοινωνιακά έξοδα-χρυσάφι διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών.
Στο διά ταύτα: από τα επίσημα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεσή μας προκύπτει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ θα δοθούν 34 εκατομμύρια ευρώ για τις διάφορες υποχρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας! Αυτό το κονδύλι έχει εγκριθεί, αυτό το ποσό θα εκταμιευθεί, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αποφάσεις που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί…
Είναι προφανές ότι το θέμα (των αλόγιστων δαπανών) που προκύπτει είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο, καθώς είναι γνωστές οι περικοπές -λόγω κρίσης- που έχουν σημειωθεί στους μισθούς των εργαζομένων των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των στρατιωτικών.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σημειώνοντας κάτι: ότι από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτουν και άλλα υπέρογκα έξοδα. Όχι για τηλέφωνα, αλλά για μεταφορές πολιτικών προσώπων. Το σίγουρο είναι ότι θα επανέλθουμε.
12 εκατ. ευρώ τα τηλέφωνα της ΕΛ.ΑΣ.
Στις 28 Δεκεμβρίου του 2010 με απόφαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, εκδόθηκε απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ελληνικής Αστυνομίας για το οικονομικό έτος 2011. Το κονδύλι που εγκρίθηκε είναι δυσθεώρητο, καθώς ξεπερνάει το 1.5 δις ευρώ.
Έχουν, όμως, ιδιαίτερη σημασία να διαπιστώσουμε πού ακριβώς δίδονται τα χρήματα. Για οδοιπορικά, μισθούς και εκτός έδρας ή για τηλέφωνα και φαξ;
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις υπερωρίες αλλά και τα νυχτερινά των αστυνομικών υπαλλήλων εγκρίθηκαν 500.000 και 550.000 ευρώ, αντίστοιχα. Σύνολο 1.050.000 ευρώ. Όμως, για τις υποχρεώσεις από παροχή τηλεπικοινωνιακών επικοινωνιών (σταθερής τηλεφωνίας) το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ!
Δείτε τα έγγραφα
Σχεδόν παρεμφερής είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε –κατόπιν απόφασης και πάλι του κ. Όθωνα- για το οικονομικό έτος 2011 είναι 370.277.000 ευρώ. Από αυτά μόλις 770.400 ευρώ φέρονται να δίνονται για τις υπερωρίες των πυροσβεστικών υπαλλήλων. Για τηλέφωνα, φαξ και λοιπές υποχρεώσεις της σταθερής τηλεφωνίας 1.8 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα…
Δείτε τα έγγραφα
Σε ό, τι αφορά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) το κονδύλι που εγκρίθηκε είναι 43,8 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τα σταθερά τηλέφωνα δεσμεύθηκαν 1.2 εκατ. ευρώ.
Το μόνο Σώμα στο οποίο η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε ό, τι αφορά στα έξοδα της σταθερής τηλεφωνίας είναι το Λιμενικό. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2010 αποφασίσθηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2011, συνολικού ύψους 1.5 δις ευρώ, ενώ για τα σταθερά τηλέφωνα εγκρίθηκαν μόλις 90.000 ευρώ.
10 εκατ. ευρώ για τα τηλέφωνα του ΓΕΣ
«Καυτοί», όπως φαίνεται, είναι και οι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τα σταθερά τηλέφωνα των Σωμάτων Ασφαλείας.
Δηλαδή, για το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ, κ.λπ..
Από τις επίσημες καταστάσεις προκύπτει ότι μόνο οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του ΓΕΣ φθάνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ (!), ενώ του ΓΕΑ τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο 15 εκατομμύρια ευρώ στα τηλέφωνα του Στρατού και της Αεροπορίας…
Από εκεί και πέρα, πιο οικονομικό –στο ελληνικό Δημόσιο- είναι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για τα σταθερά τηλέφωνα του οποίου εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 1.704.000 ευρώ, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (500.000) ευρώ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα σταθερά τηλέφωνα του ΓΕΕΘΑ αγγίζουν τα 950.000 ευρώ.
1.2 εκατ. ευρώ και για τα κινητά
Από το ρεπορτάζ, όμως, προκύπτει ότι ο δημόσιος κορβανάς δεν θα «συρρικνωθεί» μόνο εξαιτίας των σταθερών τηλεφώνων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και εξαιτίας της κινητής τηλεφωνίας. Κοινώς, για τα υπηρεσιακά τηλέφωνα που δίνονται σε αξιωματικούς αλλά και υπαλλήλους.
Ο προϋπολογισμός, βέβαια, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με τα 34 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τις υπηρεσίες της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς περιορίζεται στο ποσό των 1.172.000 ευρώ.
«Πρωταθλήτρια» και στην κινητή τηλεφωνία είναι η ΕΛ.ΑΣ. με 590.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί η ΕΥΠ με 100.000 ευρώ, η Πυροσβεστική με 45.000 ευρώ και τέλος το Λιμενικό με 6.500 ευρώ.
Σε ό, τι αφορά στα Σώματα Ασφαλείας για τα κινητά τηλέφωνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχουν δεσμευθεί 180.000 ευρώ και του ΥΠΕΘΑ 150.000 ευρώ. Τέλος, τα ποσά για το ΓΕΝ και το ΓΕΕΘΑ είναι 51.000 και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Πηγή: Zougla.gr