Πριν αλέκτορα φωνήσαι, δηλαδή πριν καν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στον Προϋπολογισμό του 2012, ο υπουργός Οικονομικών άρχισε σιγά σιγά να προετοιμάζει το έδαφος για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το ...
2012, επικαλούμενος τις αβεβαιότητες που είχαν αναδείξει ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές!«Θα κληθούμε να πάρουμε νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012 ως χώρα, βλέποντας την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ελπίζω ότι θα είναι θετική, αλλά και για να φτιάξουμε τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 στο πλαίσιο του μεσοπροθέσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.
Από τι θα εξαρτηθεί το τι και πόσα μέτρα, διότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι στην πραγματικότητα 2% του ΑΕΠ, με τα τωρινά προ PSI δεδομένα, συν 1% αποθεματικό. Από τι θα εξαρτηθεί; Θα εξαρτηθεί από το πώς εκτελείται ο προϋπολογισμός και από το ποιο είναι το πραγματικό αποτέλεσμα σε σχέση με το PSI. Διότι αυτά είναι δεσμεύσεις από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με το παλιό αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος ενώπιον του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πολύ απλά ότι ενώ μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι τον προσεχή Ιούνιο θα αποφασίσουμε με τη Τρόικα ποιά και πόσα μέτρα χρειάζονται για το 2013 και το 2014, ξαφνικά μπαίνει στον... καμβά και το 2012, αφού όπως προκύπτει σαφώς από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποφύγουμε πρόσθετα μέτρα και για το 2012:
1) εάν τηρηθεί κατά γράμμα ο Προϋπολογισμός και 2) εάν προχωρήσει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων όπως έχει υπολογιστεί, δηλαδή εάν υπάρξει 100% συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Για τη πρώτη προϋπόθεση, είναι σαφές ότι εάν «στραβώσει» κάτι στα έσοδα- όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια- τότε για να καλυφθεί η «τρύπα» θα απαιτηθούν αμέσως μέτρα, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή για αποκλίσεις ανάλογες με αυτές του 2011. Συν τοις άλλοις, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η ύφεση θα είναι μόλις 2,8%, κάτι που σημαίνει ότι εάν είναι βαθύτερη θα αλλάξουν εκ νέου όλα τα δεδομένα.
Για τη δεύτερη προϋπόθεση, είναι επίσης προφανές ότι αν το «κούρεμα» δεν προχωρήσει κατά το δοκούν, τότε το όφελος των περίπου 5 δισ ευρώ που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών από τη μείωση της δαπάνης για τόκους, απλώς θα πάει... περίπατο, απαιτώντας πρόσθετες παρεμβάσεις...
Πηγή: IEfimerida.gr