Είναι από τις σπάνιες φορές στην πολιτική ιστορία, που μία κυβέρνηση κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, προκειμένου να παραδώσει την εξουσία σε άλλη κυβέρνηση.
Αυτό το παράδοξο συνέβη στην ελληνική βουλή το βράδυ της Παρασκευής, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά, επιβίωσε της πολιτικής λαίλαπας που ξέσπασε στην αρχή της εβδομάδας, με την απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε δημοψήφισμα.
Ο κ. Παπανδρέου αποχωρεί από την πρωθυπουργία αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έναρξης και της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.
Οι διαδικασίες ξεκινούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, οπότε ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο ΠροεδρικόΜέγαρο. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:
Το πρώτο προϋποθέτει την τελική συναίνεση της Ν.Δ. για το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό -ουδέτερο παράγοντα και με αντιπροέδρους τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Σταύρο Δήμα.Το σενάριο αυτό ήδη από το βράδυ της Παρασκευής έχανε έδαφος.
To δεύτερο σενάριο, θέλει για πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης τον Ευ. Βενιζέλο και στελέχη, πολιτικούς και τεχνοκράτες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Αμέσως μετά τη ψηφοφορία ο πρόεδρος της Ν.Δ. προέβη στην παρακάτω δήλωση, απορρίπτοντας τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου και ζητώντας την άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές».
Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ενώ απέρριψαν αυτή την προοπτική συγκυβέρνησης το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Δύο βουλευτές, η Μιλένα Αποστολάκη, πρώην βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Έλσα Παπαδημητρίου πρώην βουλευτής της Ν.Δ. απείχαν της ψηφοφορίας.
Υπέρ της κυβέρνησης τάχθηκε η επίσης ανεξάρτητη βουλευτής, Λούκα Κατσέλη, ενώ μετά από αυτή την κίνηση ο Γιώργος Παπανδρέου την επανένταξε στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
H ομιλία του Γ. Παπανδρέου
Κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ομιλίας του, με αναφορές στο παρελθόν, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση κατά των επιλογών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, υπερασπιζόμενος έστω και την τελευταία στιγμή το περίφημο δημοψήφισμα.
«Έδωσα μάχη για να σωθεί η χώρα. Πληρώνουμε τον λογαριασμό δεκαετιών. Και μαζεύω επί 24 μήνες αυτά τα σπασμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα».
Αναφερόμενος στην προαναγγελία του δημοψηφίσματος (η οποία τελικά απεσύρθη) ο Πρωθυπουργός είπε: «Κάποιοι φοβήθηκαν το δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού».
«Σηκώσαμε έναν σταυρό του να αλλάξουμε τα πάντα. Να ανατρέψουμε ένα κατεστημένο δεκαετιών ακόμη και από τα δικά μας σπλάχνα», είπε ο Πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «ζητάει ταχύτατα εκλογές. Αν πηγαίναμε σε εκλογές άμεσα χωρίς να εξασφαλίσουμε τις αποφάσεις της Ευρώπης όλα όσα πετύχαμε θα ήταν στον αέρα».
«Ξέρει η Ν.Δ. ότι αν δε γίνουν όλα αυτά μέσα στις επόμενες εβδομάδες δε θα πετύχουμε τη μείωση των τόκων κατά 5 δις ευρώ; Ποιος θα πληρώσει αυτούς τους τόκους;», διερωτήθη.
«Η λύση είναι μία. Να στηρίξουμε διακομματικά την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου με μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πετύχαμε μια συμφωνία που κάνει την διαδρομή μας πιο εύκολη τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία αυτή μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να στήσουμε την χώρα μας σε νέες γερές βάσεις. Και αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να παει χαμένη», συνέχισε.
«Τολμήσαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τόλμησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ. Τόλμησε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε. Όταν τα κόμματα συνεργάζονται, στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας», ανέφερε στην ομιλία του.
Μιλώντας για το πολιτικό του μέλλον, ανέφερε: «Δεν με ενδιαφέρει αν εγώ δεν ξαναεκλεγώ. Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι η καρέκλα μου. Δεν καθόλου τυχαία η οργανωμένη επίθεση που έχω υποστεί. Κάποιοι φοβούνται. Ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα. Ελπίζω να συμβολίσουν αυτές οι πράξεις μου μια διαφορετική κουλτούρα στην πολιτική».
Η επόμενη μέρα... Βενιζέλου
Λίγο αργότερα, ανέβηκε στο βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας που επιθυμεί να συστήσει ο πρωθυπουργός, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προμηνύοντας ότι τον Μάρτιο θα γίνουν εκλογές.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να θέσει τους 10 στόχους που πρέπει να πετύχει η νέα κυβέρνηση.
Πηγή: Zougla.gr