Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ: Στο… TOP-5 με των καμένων εκτάσεων με 8.000 στρέμματα η Κέρκυρα!


Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 8.000 στρέμματα δασικών κυρίως, αλλά και γεωργικών εκτάσεων έκαψαν φέτος οι πυρκαγιές στην Κέρκυρα, όταν πέρσι είχαν καεί μόλις 1841! 


Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία απολογισμού της σαιζόν που παρέδωσε σήμερα στο ...
γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τ. Αποστολόπουλο ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, Αρχιπύραρχος Δημήτριος Στάμος.

550% αύξηση από πέρσι!


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2011 σημειώθηκαν 175 πυρκαγιές στην Κέρκυρα που αποτέφρωσαν περίπου 8.000 στρέμματα σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρσι, τόσο σε απόλυτο αριθμό πυρκαγιών όσο και σε καμένα στρέμματα. Το 2010 στην Κέρκυρα, καταγράφηκαν 114 φωτιές στις οποίες αποτεφρώθηκαν 1590 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 250 αγροτικής γης.

Τέταρτη πανελλαδικά η Κέρκυρα…

Σε έρευνα που δημοσίευσε ο Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α., νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης, η Κέρκυρα βρίσκεται στο... top-5 των πυρόπληκτων νομών για το 2011 με στοιχεία μέχρι το τέλος Αυγούστου. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι στις 29 Αυγούστου του 2011, εκδηλώθηκαν συνολικά στη χώρα 5.629 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες αποτεφρώθηκε συνολικά αγροτοδασική έκταση 124.595 στρεμμάτων.
Οι πέντε Νομοί με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις είναι:
•    Λάρισας (31.763 στρέμματα)
•    Ρεθύμνου (20.754 στρέμματα)
•    Ιωαννίνων (10.576 στρέμματα)
•    Κέρκυρας (7.845 στρέμματα)
•    Φθιώτιδας (5.235 στρέμματα).


Κάηκαν 45 στρέμματα ανά πυρκαγιά


Μάλιστα, η Κέρκυρα βρίσκεται πολύ χαμηλά σε απόλυτο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με άλλους νομούς, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πυρκαγιά έκαψε φέτος περισσότερα στρέμματα κατά μέσο όρο σε σχέση με άλλες περιοχές. Οι 5 νομοί με τις περισσότερες πυρκαγιές είναι:
•    Ηλείας (414) πυρκαγιές
•    Λάρισας (278) πυρκαγιές
•    Μεσσηνίας (273) πυρκαγιές
•    Αιτωλοακαρνανίας (238) πυρκαγιές και
•    Αττικής (226) πυρκαγιές


Για παράδειγμα, στο νομό Ηλείας, όπου εκδηλώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών στη χώρα, κατά μέσο όρο περίπου δύο πυρκαγιές την ημέρα, κάηκε πάρα πολύ μικρή έκταση 1.333 στρεμμάτων, δηλαδή οι πυρκαγιές δεν ήταν καθόλου δριμείς, αφού κάθε πυρκαγιά έκαψε, κατά μέσο όρο, μόνον 3,2 στρέμματα. Αντίθετα, στην Κέρκυρα με 8.000 στρέμματα σε 175 πυρκαγιές (σύμφωνα με την Π.Υ.), κάηκαν κατά μέσο όρο 45 στρέμματα ανά πυρκαγιά

Με ηγεσία και προσωπικό

Ο κ. Αποστολόπουλος επισκέφθηκε την έδρα των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Ιόνια, όπου είχε συνάντηση με την τοπική ηγεσία του σώματος προκειμένου να πληροφορηθεί την ακριβή αποτύπωση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Κέρκυρα. Στόχος, να διερευνηθούν οι δυνατότητες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων με αναδασώσεις και αποζημιώσεις. Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Κέρκυρας Πύραρχος ν. Βλάχος.


Ο Γενικός Γραμματέας είχε επίσης συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που υπηρετούν στα γραφεία της Κέρκυρας. Ο κ. Αποστολόπουλος άκουσε τα προβλήματα και κατέγραψε τις προτάσεις των υπαλλήλων προκειμένου να μελετηθούν και να δοθούν λύσεις.





Πηγή: CorfuPress.gr