Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ποιος ήταν ο Steve Jobs;



Σαν Φρανσίσκο, Τετάρτη 24/08/2011: «Πάντα έλεγα ότι αν έρθει κάποτε  η ημέρα που δεν θα είμαι σε θέση πια να καλύπτω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα το έλεγα δημόσια», είχε δηλώσει ο Στήβ Τζόμπς, στη ...
λακωνική επιστολή παραίτησης που έδωσε στη δημοσιότητα πρίν από δύο μήνες.


 «Δυστυχώς η ημέρα αυτή έφθασε». Αν και τα προβλήματα υγείας του ήταν ευρέως γνωστά εδώ και χρόνια, η αποχώρησή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

Σαν Φρανσίσκο, Πέμπτη 6/10/2011: Η Apple αποχαιρέτησε το δημιουργό της με μία λιτή αλλά ουσιαστική ανακοίνωση.


«Ο Στήβ αφήνει πίσω του μια εταιρία που μόνο αυτός μπορούσε να έχει δημιουργήσει και το πνεύμα του θα είναι πάντα το θεμέλιο της Apple». Σε αντίθεση με την παράιτηση του, ο θάνατος του δεν εξέπληξε κανέναν. Όλοι κατα βάθος γνωρίζαμε ότι ο Τζόμπς θα εγκατέλειπε το «πνευματικό του παιδί», μόνο όταν τα πράγματα έφθαναν στο τέλος. Άλλωστε ο Τζόμπς είχε αποδείξει πια την αφοσίωση του στην εταιρεία αυτή. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τέσταρε μόνος του κάθε καινούριο προιόν της εταιρείας. Τα χρησιμοποιούσε για μία μακρά περίοδο και έδινε ο ίδιος στους μηχανικούς χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές. Όλα τα προϊόντα δηλαδή βασίζονταν στη δική του κρίση, στην αίσθηση τελειομανίας και στο ένστικτό του. Οι συνεργάτες του παραδέχονται ότι το ένστικτο ήταν το δυνατό του σημείο. 


Παρόλο που δεν είχε καμία τυπική εκπαίδευση παίρνει εκπληκτικές αποφάσεις και για δύσκολα τεχνικά θέματα. Ο Βόσνιακ, συνιδρυτής της Apple είχε δηλώσει: «ο Στηβ καταλάβαινε ποιά τεχνολογία ήταν καλή και τί θα άρεσε περισσότερο στον κόσμο. Ήταν κάπως περίεργο γιατί δεν μπορεί να σχεδιάσει έναν υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα, αλλά μπορεί να καταλάβει τί είναι καλό και τί όχι»
Ακόμα και ο Μπίλ Γκέΐτς της Microsoft συμφωνούσε σ’ αυτό: «Θα έδινα τα πάντα για να έχω το ένστικτο και το γούστο του Στηβ για ανθρώπους και προϊόντα».
Ο Τζομπς, όμως, είχε και τη φήμη του δύστροπου ανθρώπου. Η φήμη αυτή καλλιεργήθηκε από τα πρώτα του χρόνια στην Apple. Το 1981, ένα μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, ο Τζέφ Ράσκιν, γράφει μία επιστολή παραπόνων στον πρόεδρο της Apple Μάΐκ Σκότ. Συγκεκριμένα, κατηγορεί τον Τζόμπς ότι χάνει τα ραντεβού του, αντιδράει χωρίς να σκέφτεται, είναι εκδικητικός, πατερναλιστικός, δεν ακούει τους άλλους και δεν κρατάει τις υποσχέσεις του. Υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για τον οξύθυμο χαρακτήρα του. Λέγεται ότι έχει απολύσει ένα βοηθό του, επειδή του έφερε τη λάθος μάρκα εμφιαλωμένου νερού.


 Όλοι ισχυρίζονται ότι ο Τζόμπς άλλαξε πολύ μετά το γάμο του με τη σύζυγό του Λορίν, το 1990. Έγινε λιγότερο αλαζονικός και άρχισε να περνάει πολύ χρόνο με την οικογένειά του, το γιό του Ρίντ και τις κόρες του Ιρίν, Ήβ και Ελίζα. Είχε ο ίδιος μιλήσει για το πόσο δύσκολο ήταν κάποιες φορές να ισορροπήσει την εργασία με τα οικογενειακά του καθήκοντα, λόγω έλλειψης χρόνου. Αυτός ήταν, σύμφωνα και με τον ίδιο, ο λόγος που ήταν πάντα ντυμένος με τα ίδια ρούχα. «Δεν έχω χρόνο για χάσιμο και δεν δίνω δεκάρα για το πώς φαίνομαι» είχε πεί κάποτε σε φίλους του. Η στάση του αυτή ήταν στροφή 180 μοιρών σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, όταν ντυνόταν αποκλειστικά με χειροποίητα ιταλικά κοστούμια Brioni.
Από τα εφηβικά του χρόνια ακόμα ο Στηβ ήταν φανατικός χορτοφάγος. Για μία περίοδο ζούσε αποκλειστικά με φρούτα. Ένας δημοσιογράφος που ήταν καλεσμένος για δείπνο στο σπίτι του περιέγραψε μετά την εμπειρία: «Φάγαμε όπως τρώει κάθε μέρα η οικογένεια. Είναι χορτοφάγοι οπότε το κυρίως φαγητό ήταν λαχανικά. Όσο εμείς τρώγαμε ο γιός του μάζευε διάφορα βότανα από τον κήπο για να φτιάξει το χωνευτικό μας τσάΐ».
Ο Τζόμπς δεν είχε διστάσει να μιλήσει και για τα προβλήματα υγείας του και πώς αυτά τον επηρέασαν. Το 2005, είπε σε μία συνέντευξη: «Ένα από τα πράγματα που συνειδητοποίησα από την εμπειρία μου με τον καρκίνο είναι το πόσο ευτυχισμένος είμαι. Αγαπάω τη ζωή μου. Είμαι πολύ τυχερός και αυτό το κατάλαβα αφότου αρρώστησα. Τώρα πια δεν φοβάμαι τον θάνατο. Είναι άλλωστε η μεγαλύτερη εφεύρεση της ζωής». 


Σε αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας μας. Καλό του ταξίδι.


Πηγή: koutipandoras.gr