Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΣΩ FSFS ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Ήρθε και η ώρα της Ιταλίας;

Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft


Την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να ...
μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους, εξετάζουν οι χώρες της ευρωζώνης όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης, τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης, το ενδεχόμενο μιας «ήπιας εισαγωγής» της Ιταλίας σε μια μορφή Μηχανισμού Διάσωσης. Χαρακτηριστικά πηγές της Κομισιόν φέρονται να δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα σχέδιο στήριξης για την Ιταλία»!

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη  συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας μετά το γαλλογερμανικό «τελεσίγραφο» προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνιο για την άμεση υιοθέτηση μέτρων με στόχο τη μείωση του δυσθεώρητου χρέους της χώρας (πάνω από το 120% επί του ΑΕΠ της) και την προώθηση της ανάπτυξης.

Στο "τελεσίγραφο" απάντησε με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. 

«Κανένας, στο εσωτερικό της Ένωσης, δεν μπορεί να βαπτισθεί επίτροπος και να μιλά εξ ονόματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών λαών. Κανείς δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στους εταίρους»
, τονίζει ο Καβαλιέρε. 

Όσον αφορά στη συνεργασία με την Γερμανίδα καγκελάριο, προσθέτει: «Κάνουμε κάποια μικρά βήματα προόδου προς μια κυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ, πρέπει, όμως, να δουλέψουμε ακόμη πολύ. Η Γερμανία της 'Αγκελα Μέρκελ έχει την σχετική επίγνωση και η προσπάθειά της, θα μπορεί να βασισθεί στην ειλικρινή μας συνεργασία»

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η Ιταλία έπραξε και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει όλα όσα είναι προς συμφέρον της Ιταλίας και της Ευρώπης, όλα όσα ανταποκρίνονται στην αίσθηση κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης»

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζει ακόμη ότι «ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του χρέους μας, το έλλειμμά μας είναι πιο περιορισμένο από εκείνο των εταίρων μας, θα πετύχουμε τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013. Κανένας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Τρίτη ευρωπαϊκή οικονομία, από αυτή την εξαιρετική χώρα που συμμετείχε στην ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και που θεωρεί πολύτιμη την διακρατική συνεργασία, τουλάχιστον, όσο και την υπερήφανη ανεξαρτησία της»

Σήμερα το βράδυ, μετά από το υπουργικό συμβούλιο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αναμένεται να ανακοινωθούν στον Τύπο, λεπτομέρειες από τα νέα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Στις πιο πιθανές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, η πώληση μεγάλου μέρους της περιουσίας του Δημοσίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η έγκριση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους φοροοφειλέτες. 

Η Λέγκα του Βορρά, όμως, συνεχίζει να αντιδρά και να απορρίπτει την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, ανακοινώνοντας μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κυβερνητική κρίση, εκτός και αν ο «μίστερ τιβί», μπορέσει, τελικά, να βασιστεί στην αρωγή, του κεντρώου κόμματος Udc, αποκλειστικά και μόνο για την έγκριση, στην αίθουσα του κοινοβουλίου, των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.



Πηγή: ProtoThema.gr