Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑ: "Κομισιόν προς Σκόπια: “Βρείτε τα με την Ελλάδα για ένταξη στην Ε.Ε”!


Οι σχέσεις Σκοπίων – Ελλάδος «συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε στη ...
δημοσιότητα την Τετάρτη η κομισιόν, σημειώνοντας πως τα Σκόπια παραμένουν δεσμευμένα στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ, για επίλυση της διαφοράς.


Η Ε.Ε κάλεσε τις δύο πλευρές να απέχουν από δράσεις και δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις καλής γειτονίας.


Παράλληλα ο επίτροπος διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος ένας χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, και ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα Σκόπια θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις και για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η Επιτροπή σημειώνει ότι «η ΠΓΔΜ βελτίωσε τη θέση της όσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να καταστεί μέλος της ΕΕ. Έχει επιτελέσει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων για την Εταιρική Σχέση. Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά μειονεκτήματα στην εφαρμογή και την αποτελεσματική ενίσχυση της νομοθεσίας».


Παρά τη «μικρή πρόοδο», τα Σκόπια θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ανεξαρτησία του δικαστικού τομέα, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να κατοχυρώσουν την ελευθεροτυπία.


Βέβαια, ακόμη κι αν το δεύτερο ζήτημα λυθεί «η σύσταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν με τον ίδιο αργό ρυθμό».




Πηγή: greek-radar.gr