Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Θα πληρώσουν όλοι αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός της Ευρωζώνης» - Δείτε το βίντεο!



Ο γάλλος βουλευτής των "πρασίνων" στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, λέει μεγάλες αλήθειες για τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για όσους δεν τον θυμάστε, είναι ο ... άνθρωπος που με τον πύρινο λόγο του, μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, στηλίτευε τους ευρωπαίους με τη στάση τους να οδηγήσουν την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ, μη αποδεχόμενοι ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό (κάτι που τελικά έγινε, με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου). 

Διαβάστε τη συνέντευξή του, που παραχώρησε στο "Έθνος της Κυριακής" και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Ραγιά...

Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τις τράπεζες αλλά κυρίως για τους Ελληνες, ισχυρίζεται ο "κόκκινος Ντάνι", ο οποίος πιστεύει ότι η λιτότητα δεν θα φέρει αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστεί με ανάπτυξη.

"Η λιτότητα δεν θα φέρει αποτελέσματα αν δεν συνδυαστεί με ανάπτυξη. Απαλλαγείτε από τις περιττές δαπάνες, όπως οι στρατιωτικές και οι εκκλησιαστικές, και αναζητήστε ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων για μείωση του χρέους και πρωτοβουλιών για να πάρει μπρος η οικονομία". Αυτό το μήνυμα στέλνει από το Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής και συμπροεδρεύων της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Μιλώντας στο "Eθνος της Κυριακής" ο "κόκκινος Ντάνι", γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα γεγονότα του Μάη του '68 αλλά και για τις φλογερές του παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Eυρωζώνη και ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ένα πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αρκεί να μη συνεχίσει να είναι σπάταλη.

ΕΡ: Τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Θεωρείτε ότι τα σενάρια είναι ρεαλιστικά ή ότι κρύβουν κάποια σκοπιμότητα;

Δεν διαθέτω μαγική σφαίρα ώστε να ξέρω τι θα γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει αν είναι ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις με μια περίοδο λιτότητας που θα είναι πολύ σκληρή για την ελληνική κοινωνία?Το πρόβλημα δεν είναι μια χρεοκοπία. Το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσουμε να επιμηκύνουμε τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους, ώστε να υπάρξει ταυτόχρονα με τη φάση της εξοικονόμησης και της λιτότητας μια ανάκαμψη της οικονομίας.

ΕΡ: Εχετε πει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Eυρωζώνη είναι "παράλογη". Υπάρχουν, ωστόσο, εκείνοι που επιμένουν να προτείνουν μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ...
Υπάρχουν και κάποιοι που συνεχίζουν να προτείνουν τον... κομμουνισμό! C'est la vie! ("Eτσι είναι η ζωή"!). Η έξοδος από την Eυρωζώνη θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες, για όλους, αλλά κυρίως για τους Ελληνες.

ΕΡ: Ακόμη και με όλες αυτές τις δυσκολίες η Eυρωζώνη έχει μέλλον;

Μα, φυσικά. Και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Eυρωζώνη. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει απλές αποφάσεις. Μέσα σε 10 χρόνια να μειώσει τουλάχιστον κατά 80% τις στρατιωτικές δαπάνες. Να μειώσει τον στρατό. Να μειώσει τις δαπάνες που συνδέονται με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν δικαιολογείται μια Εκκλησία "δημόσιος υπάλληλος". Ταυτόχρονα να ξαναδώσει τη δυνατότητα για επενδύσεις, βάζοντας ένα τέλος στις παντελώς άχρηστες δαπάνες. Είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί ο στρατιωτικός προϋπολογισμός. Είναι χρήματα πεταμένα στη θάλασσα.

ΕΡ: Εχετε χαρακτηρίσει τις κυβερνήσεις του Σαρκοζί και της Μέρκελ "ανεύθυνες", γιατί απαιτούν από την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της με έναν ρυθμό που δεν είναι ρεαλιστικός. Γιατί το κάνουν αυτό; Είναι υποκριτές;

Το κάνουν γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουν οι αγορές? Ομολογώ ότι το ζήτημα δεν είναι εύκολο. Πρέπει να βρεθεί ένας ρυθμός ώστε να μειωθεί από τη μια πλευρά το χρέος της Ελλάδας και μέσα σε μερικά χρόνια να είναι μηδενικό, αλλά ταυτόχρονα μέσω επενδύσεων οικονομικών και οικολογικών να μπορέσει να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία.

ΕΡ: Συμφωνείτε με τις ιταλικές καταναλωτικές ενώσεις οι οποίες ζητούν αποζημίωση από τη Standard & Poor's που υποβάθμισε τη χώρα τους, υποστηρίζοντας ότι οι οίκοι αξιολόγησης επιδιώκουν την οικονομική διάλυση της Ευρώπης;

Δεν είναι αυτό το θέμα. Οι οίκοι αξιολόγησης ερμηνεύουν τις καταστάσεις και βρίσκονται στην υπηρεσία των εταιρειών ή των κεφαλαίων. Υπάρχουν οι αγορές και οι επενδυτές, που ανάλογα με τις πληροφορίες των οίκων, αποφασίζουν πού θα επενδύσουν. Σίγουρα υπάρχουν κερδοσκόποι, υπάρχουν οι αγορές που κερδοσκοπούν ενάντια στο χρέος το ιταλικό ή το ελληνικό ή το ισπανικό.

ΕΡ: Συνεπώς ο ρόλος των οίκων στην κρίση δεν ήταν σημαντικός;

Εξαρτάται από τις πολιτικές. Αν η Ευρώπη αποφάσιζε σήμερα να λανσάρει π.χ. τα ευρωομόλογα, αν υπήρχε μια "κοινοτικοποίηση" στην αντίδραση, αυτό θα ηρεμούσε αυτομάτως τις αγορές.
 

ΕΡ: Αν στέλνατε ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με την κρίση, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν θα το έλεγα μήνυμα. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει πάντα να ψάχνει μια ισορροπία μεταξύ των μεταρρυθμίσεων για να μειωθεί το χρέος και των πρωτοβουλιών για να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

ΕΡ: Η πρόσφατη νίκη της Αριστεράς στη γαλλική Γερουσία είναι ένα σημάδι για τη νίκη της και στις προεδρικές και συνεπώς την ήττα του Σαρκοζί;

Αυτό που καταδεικνύει (η νίκη της Αριστεράς) είναι η αποδόμηση του συστήματος Σαρκοζί και του ελέγχου που αυτός ασκεί στη Δεξιά. Δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

ΕΡ: Προτιμάτε κάποιον από τους σοσιαλιστές υποψήφιους για την προεδρία; (Τον Οκτώβριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διοργανώσει προκριματικές εκλογές ώστε να αναδειχτεί ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για τις προεδρικές του 2012.)

Οχι, δεν έχω κάποια προτίμηση. Αυτό είναι θέμα των οπαδών των σοσιαλιστών. Εκείνοι θα επιλέξουν.
  • Είναι πολύ σημαντικό να μειώσει η Ελλάδα τις στρατιωτικές και εκκλησιαστικές δαπάνες. Δεν δικαιολογείται μια Εκκλησία "δημόσιος υπάλληλος"
  • Η χώρα σας πρέπει να ξαναδώσει τη δυνατότητα για επενδύσεις, βάζοντας ένα τέλος στις παντελώς άχρηστες δαπάνες

Ας θυμηθούμε την συγκλονιστική ομιλία του, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όταν η Ελλάδα ωθήθηκε από τους ευρωπαίους στην αγκαλιά του ΔΝΤ: