Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Η Αθήνα γκρεμίζει τις διεθνείς αγορές!


Πτώση σημειώθηκε σήμερα στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που οι δείκτες τους έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών.




Αυτό συνέβη την ώρα που οι ιθύνοντες στην ευρωζώνη συζητούν το ότι μεγάλες τράπεζες της ΕΕ θα ...
υποστούν μεγαλύτερες των αρχικά υπολογισμένων απώλειες, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι θα καθυστερήσει η ερχόμενη δανειακή δόση για την Αθήνα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές αυτό ενέτεινε ανησυχίες ότι, η Αθήνα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Όσον αφορά τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε τελική ημερήσια απώλεια σε ποσοστό 2,58% (131 μονάδες, κλείσιμο κάτω απ τις πέντε χιλιάδες μονάδες--4.944).

Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε τελικά στις 2.850 μονάδες με ποσοστιαία απώλεια 2,61% ή σχεδόν 77 μονάδων.

Τέλος, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη απώλεσε τελικά σχεδόν 3% (2,98%), πέφτοντας στις 5.216 με απώλεια περίπου 160 μονάδων.

"Σφαγή" στο Παρίσι

Ειδικά στο παρισινό χρηματιστήριο, η μετοχή της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia, που την πρώτη περίοδο της συνεδρίασης σήμερα έχανε οριακά σχεδόν 40% της αξίας της, έκλεισε με απώλεια σε ποσοστό 20,4% σε σύγκριση με την Δευτέρα.
Στο χαρτοφυλάκιό της στο τέλος του Ιουνίου είχε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, αξίας 3,8 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαιά της θα τύχουν κρατικής εγγύησης, διαβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Γενικώς, ο τραπεζικός τομέας στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασε κάμψη 4% σήμερα σε σχέση με χθες Δευτέρα.

"Τις αγορές νευριάζει η πολλή πολιτική αβεβαιότητα. Όσο δεν βρίσκεται λύση για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα χαρακτηρίζουν οι προκλήσεις", σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της General Investments, o Κλάους Βίνερ. Αυτή διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο περίπου 330 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
"Εύκολη λύση για το πρόβλημα αυτό, που δημιουργείται πολύν καιρό τώρα, δεν υπάρχει. Από τη μια, μπορεί κανένας να επιχειρηματολογήσει ότι πρέπει να δώσουμε τα χρήματα, που χρειάζονται τα κράτη με το υψηλότερο επίπεδο του χρέους. Συγχρόνως, όμως, συναντάμε το πρόβλημα της οικονομικής διακυβέρνησης. Άρα, πρέπει να βρεθεί μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ αυτών".

Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE 300 χάνει πλέον μετά την πρωτοχρονιά το 21% της αξίας του. Έκλεισε, σήμερα, στο Λονδίνο στις 887 μονάδες, με ποσοστιαία απώλεια 2,7%.

Πηγή: News247.gr