Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ ψάχνουν λύση για το «ελληνικό πρόβλημα» - Μπαράζ κρίσιμων συναντήσεων το Σαββατοκύριακο!


Μπαράζ συναντήσεων μεταξύ κορυφαίων πολιτικών παραγόντων και σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων και προσεγγίσεων αναφορικά με τη διαχείριση της ...
ελληνικής κρίσης χρέους αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αρχής γενομένης από τη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία, θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρωζώνη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση κορυφής των ηγετών της G20 στις Κάννες.

Το κομβικό σημείο στη συνάντηση Σαρκοζί – Λαγκάρντ, όπως και στην συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που θα ακολουθήσει με διαφορά 24 ωρών, είναι η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο φλέγον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ΕΕ. Με δεδομένη την διαφορά προσέγγισης στο συγκεκριμένο θέμα μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, οι αγορές θα εκτιμούσαν μια «πειστική» απάντηση – λύση πριν ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί …

Το κλίμα πάντως αυτών των συναντήσεων επιβαρύνεται μετά από εξαιρετικά «επιθετική» ομιλία της κυρίας Μέρκελ,  στο συνέδριο του βαυαρικού κόμματος CSU, συμμάχου και εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ύψωσε τους τόνους και δήλωσε πως «οι χώρες που παραβιάζουν συνεχώς τους κανόνες σταθερότητας της Ευρωζώνης πρέπει να ζουν με την πιθανότητα παρεμβάσεων τρίτων στη διαχείριση των προϋπολογισμών τους»



Εκείνο όμως που επανέλαβε μετά από πολύ καιρό η φράου Μέρκελ ήταν η άποψη που είχε εκφράσει και παλαιότερα πως η απόφαση της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης (Σρέντερ) να επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ «δεν ήταν συμβατή με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης». Με δυο λόγια πως η χώρα μας ΔΕΝ θα έπρεπε να μπει στην ΟΝΕ, στο ευρώ, στην Ευρωζώνη …!

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου η κυρία Μέρκελ τόνισε πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα τεθεί στην σύνοδο κορυφής των G20. 

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το θέμα της Ελλάδας ΔΕΝ θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου. 

Η διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας έγκειται στην επιφυλακτική στάση που τηρεί ακόμα και τώρα το Παρίσι, κόντρα στις προειδοποιήσεις όλων – με τελευταίον χρονικά τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο – περί άμεσης ανάγκης θωράκισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Γερμανίδα καγκελάριος θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο, για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της ευρωζώνης. Θα κάνει λόγο για ένα "σοκ εμπιστοσύνης" αντίστοιχου με εκείνο που προκλήθηκε στις αγορές όταν η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότησε και ουσιαστικά έσωσε τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο που κατέρρεε το 2008, λίγες μόνο ημέρες μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

Πάντως σε μια κίνηση καλής θέλησης η Γαλλία κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν σε ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν βρεθεί σε ευάλωτη θέση λόγω της κρίσης χρέους και αρνήθηκε ότι έχει επέλθει ρήξη με τη Γερμανία για το συγκεκριμένο θέμα.

Πέραν του θέματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην ατζέντα της συνάντησης, της Κυριακής μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί, θα συζητηθεί, όπως διέρρευσε από ανώτατο στελέχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αλλά και «πιθανές αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, αναμένεται να συζητηθούν αναπροσαρμογές στο PSI «αλλά δεν αναμένεται να ξαναγραφεί εξ' ολοκλήρου»!

Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει πως θα συζητηθούν αλλαγές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, σε επίπεδο αλλαγών επιτοκίων, διάρκειας ωρίμανσης ομολόγων που θα μπουν στη διαδικασία και όχι «αποκλειστικά και μόνο το ύψους του κουρέματος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος …

Την ίδια ώρα πάντως τα γερμανικά ΜΜΕ εξακολουθούν να πυροδοτούν το κλίμα συναίνεσης και συνοχής που επιχειρούν να περάσουν ακόμα και οι Γερμανοί πολιτικοί. Ο λόγος για το νέο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που τιτλοφορείται: «Πόση υπομονή θα κάνει ακόμη η Ευρωζώνη με την Ελλάδα;».

Στο άρθρο γίνεται λόγος για έναν «ολοένα αυξανόμενο αριθμό πολιτικών και οικονομολόγων που ασκεί κριτική στα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στο υπερχρεωμένο κράτος και ζητούν να επιτραπεί στην Ελλάδα να πάρει το δρόμο της προς τη χρεοκοπία».



Πηγή: ProtoThema.gr