Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Η Ελλάδα συζητάει με τους εταίρους της για τη μείωση του χρέους»!



Παπανδρέου: «Η Ελλάδα συζητάει με τους εταίρους της για τη μείωση του χρέους» 
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για τη μείωση του χρέους της, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν ...
αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου αύριο Πέμπτη συναντά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι αλλά και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα σήμερα. 

«Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να μειώσουμε το χρέος. Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη και η G20 θα πρέπει να δώσουν πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στην κρίση χρέους στις συνόδους, αργότερα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη σχετικά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό άνω του 21%, όπως οριζόταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, τέσσερις αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι η ευρωζώνη μελετά το ενδεχόμενο "κουρέματος" που θα φτάνει το 30-50% για τους ιδιώτες επενδυτές επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συμφωνία, ούτε έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό και «απομένει να δούμε ποια θα είναι η αρχική αντίδραση των ιδιωτών επενδυτών», τόνισε ένας εκ των τεσσάρων και πρόσθεσε ότι «ο στόχος, τουλάχιστον για την ώρα, είναι η εθελοντική συμμετοχή και πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας πλήρους στάσης πληρωμών»«Το κούρεμα θα τεθεί σε κάποιο επίπεδο συμβατό με την εθελοντική φύση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.


Πηγή: NewPost.gr