Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Μεγάλη γκάμα θεμάτων συζήτησαν Χριστόφιας και Έρογλου - Θέματα οικονομίας, ΕΕ και εσωτερικής ασφάλειας!



Η ε/κ πλευρά θα παραστεί στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Η ε/κ πλευρά θα παραστεί στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Λευκωσία: 
Πολύ παραγωγική ήταν η συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά...
τη συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες, είπε, «είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «συζήτησαν ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων από την οικονομία και την ΕΕ ως την εσωτερική ασφάλεια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είχαν μια μακρά συζήτηση για το περιουσιακό και συζήτησαν επίσης το εδαφικό και τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών».

«Υπήρξε ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση για το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών», πρόσθεσε ο κ. Ντάουνερ.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε κατάληξη σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και της οικονομίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω οτιδήποτε μπορεί να θέλουν να δηλώσουν οι ηγέτες».

 Συμπλήρωσε ότι τα θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων αυτής της εβδομάδας και ότι πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο σε πολλά από αυτά τα θέματα», είπε.

Επανέλαβε, επίσης, ότι και στα θέματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών σημειώθηκαν βήματα προς τα μπρος.

Η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων διήρκησε σχεδόν έξι ώρες.

Θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε σήμερα ότι η δική μας πλευρά θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

''Δηλώνω απερίφραστα ότι θα μεταβούμε στη Νέα Υόρκη'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τον εκφράζει η δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην οποία προέβη μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης. 

Πρόσθεσε ότι με την τουρκοκυπριακή πλευρά ''είμαστε κοντά, είμαστε πολύ κοντά πρέπει να πω, όπως είμαστε πολύ κοντά - για να μην πω συμφωνήσαμε - και για το θέμα της Βουλής''

Όμως, σημείωσε, στη διακυβέρνηση μένουν πολύ σοβαρά πράγματα όπου, όπως είπα και προηγούμενα, έχουμε τη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής θέσης. 

''Εμείς εμμένουμε στη θέση που έχουμε συμφωνήσει προηγούμενα. Εδώ βρισκόμαστε'', πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως την ερχόμενη Τετάρτη είναι η προτελευταία συνάντηση και στις 21 του μηνός είναι η τελευταία. 

Εύχομαι ως τότε, συνέχισε, να κάνουμε ακόμη ένα θετικό βήμα μπροστά. 

''Πάντως, στη Νέα Υόρκη δηλώνω απερίφραστα ότι θα μεταβούμε'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ