Η ώρα της απόφασης έφτασε. Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί έδωσαν τα χέρια και τώρα απομένει να ανταλλάξουν χειραψία με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Γιατί, το «δυνατό ναι» της Ελλάδας είναι προϋπόθεση...
για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τη λύση στις χώρες τους.
Η διαπραγμάτευση, όμως, είναι σε εξέλιξη. Ακόμη και μετά το ραντεβού 60 λεπτών που είχαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «κρίσιμες και έντονες» και έδωσε τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξει χρεοκοπία και ενεργοποίηση των cds.
1. Δίνουν: Κούρεμα του χρέους άνω του 50%.
Ζητούν: Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012. Συναπόφαση για τους προϋπολογισμούς των ετών 2013-2014.
Αυτό σημαίνει: Πως θα μας δανείζουν μόνο για τους τόκους των παλαιών δανείων. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάζει αρκετά για να πληρώνει τα έξοδά της και να μειώνει και το κεφάλαιο των δανείων της.
2. Δίνουν: Μείωση της εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα στο 5%.
Ζητούν: Απελευθέρωση των αγορών για να εισέλθουν με ευνοϊκούς όρους στην ενέργεια, τις υπηρεσίες και ειδικότερα τον τουρισμό.
Αυτό σημαίνει: Πως εκτός από περιοριστική πολιτική, οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν ότι θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνουν και επενδύσεις.
3. Δίνουν: ... ευρώ!
Ζητούν: Εγκατάσταση της Τρόικας στην Αθήνα.
Αυτό σημαίνει: Πως αν δε θέλουμε να επιστρέψουμε στη δραχμή, θα πρέπει να δεχθούμε αποφασιστική αρμοδιότητα της Τρόικας στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Όποια δαπάνη δεν εγκρίνουν, δε θα προχωρά. Κι αν έχει γίνει, δε θα πληρωθεί!
Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία ή αν θα επιδιώξει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Το θέμα θα συζητηθεί, ανεπισήμως βεβαίως, σε νέα επικοινωνία Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου, καθώς οι δανειστές θέλουν να ξέρουν αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει ή αν θα πάει σε εκλογές ή άλλη λύση για να επιβεβαιώσει τη νομιμοποίησή της.
Γιατί την Τετάρτη;
Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τέλειωσαν το θέμα την Κυριακή. Η απάντηση είναι γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν ενστάσεις για το ύψος του κουρέματος. Το Βερολίνο τους έδωσε τρεις ημέρες διορία για να αποφασίσουν, φροντίζοντας να διαρρεύσει και η πληροφορία ότι αλλιώς μελετούν τη… σκέτη χρεοκοπία!Πηγή: ProtoThema.gr