Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Διαβάστε το ρεπορτάζ, δείτε τα βίντεο και μάθετε τι έγινε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας!

thessalonikh4_19-10-2011 Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft



Διαδηλώσεις παντού! Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ο λαός διαδήλωσε την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθεί για τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα.

(Δείτε τα βίντεο)
Στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν επεισόδια, στο Βόλο, όπου καταγγέλθηκε αστυνομική βία, στις πόλεις της Κρήτης που πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις, στη Λαμία, όπου ήταν ογκώδης η διαδήλωση και σε άλλες πόλεις καταγράφηκαν λαϊκές κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα:
Στη Λαμία:
lamia5_19-10-2011Λαοθάλασσα και στους δρόμους της Λαμίας. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στο κέντρο της πόλης τα τελευταία χρόνια.
Ταξί, φορτοταξί, φορτηγά, φοιτητές, εργαζόμενοι, υπάλληλοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δάσκαλοι, καθηγητές, αγανακτισμένοι πολίτες, μέλη του ΠΑΜΕ έχουν δώσει δυναμικά το «παρών», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους!
Στον Βόλο:
Μεγαλειώδης ήταν η κινητοποίηση του λαού στο Βόλο, όπου σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ καταγγέλθηκε και αστυνομική βία.
volos119-10-2011lamia3_19-10-2011Όπως αναφέρει το e-volos.gr άγνωστοι έσπαγαν τις τζαμαρίες υποκαταστημάτων τραπεζών στην οδό Δημητριάδος υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε προκλητική επίθεση των ΜΑΤ ακόμα και κατά δημοσιογράφων του e-volos.
Τα χημικά δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρά στο κέντρο του Βόλου.
Μάλιστα, ένας 60χρονος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, καθώς λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της πορείας, λόγω της χρήσης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να απωθήσουν τους εκατοντάδες διαδηλωτές που πέρασαν και μπροστά από το πολιτικό γραφείο της βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Ροδούλας Ζήση.
Εκεί οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, "έπνιξαν" τον κόσμο στα χημικά.
Στην Κρήτη
krhth4_19-10-2011Το cretalive.gr χαρακτηρίζει "άνευ προηγουμένου" τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Κρήτης.
Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο βγήκαν στους δρόμους περίπου 15.000 άτομα ενώ στα Χανιά οι διαδηλωτές έφθασαν, περίπου, τους 8.000
Στο Ηράκλειο σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας.
Με νταλίκες κατέβηκαν στις διαδηλώσεις του Ρεθύμνου και των Χανίων, ενώ και τα εμπορικά μαγαζιά παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην Πάτρα: 
patra_19-10-2011Οι εργαζόμενοι της Πάτρας κατέλαβαν συμβολικά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου.
Όπως μεταδίδει το dete.gr η συγκέντρωση στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν μεγαλειώδης, ίσως και η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.
Από το πρωί της Τετάρτης παρέμειναν κλειστά και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού στην είσοδο της πόλης.
Στο Ναύπλιο
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη "μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες".
"Αγανακτισμένοι", συνδικαλιστικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο είχαν έντονη παρουσία στην πορεία, όπου συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτών του Ναυπλίου ( γίνεται λόγος για 1.000 άτομα). Στη διαδήλωση συμμετείχαν ταξί, φορτηγά και μία μπουλντόζα!
Τα συνθήματα, όπως μεταδίδουν στο indymendia πολίτες του Ναυπλίου, ήταν ριζοσπαστικά: "Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή", "Δε σε θέλει ο λαός - παρ' τη μάνα σου και μπρος" , "Παπαντρέου παπατζή ξεσκεπάστηκες κι εσυ" , "Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς", "Ψωμί παιδεία ελευθερία - η χούντα δεν τελείωσε το '73" , "κάθε μέρα απεγία" , "Κάτω η χούντα" κλπ.
Στην Θεσσαλονίκη: 
thessalonikh3_19-10-2011thessalonikh5_19-10-2011Εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση και η πορεία πολιτών στη συμπρωτεύουσα, ωστόσο και εκεί σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσαν "ασφυξία στο κέντρο της πόλης.
Η επέμβαση της αστυνομίας έξω από το Διοικητήριο είχε σαν αποτέλεσμα να φύγουν πολλοί διαδηλωτές από το χώρο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δείχνουν ήρεμα και ακούγονται συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας. Ακόμη, οι διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Οι διαδηλωτές καλούσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Κουκουλοφόροι προκάλεσαν έκτροπα σε διάφορα σημεία, ωστόσο ο κύριος όγκος αυτών που συμμετείχαν στην πορεία κατάφερε να τους απομακρύνει.
Όπως τονίζει ο agelioforos η πρόθεση των διαδηλωτών να παραμείνουν έξω από το Διοικητήριο και η πρόσκληση που απηύθυναν σε όλους τους πολίτες να συγκεντρωθούν εκεί, προκάλεσε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας.
Χαρακτηριστικά ο agelioforos αναφέρει ότι η αστυνομία "χωρίς καμία αιτία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους με γκλομπς και χημικά δημιουργώντας εικόνες πανικού."
Επίσης, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια στην οδό Εθνικής Αμύνης και επιτέθηκαν, μπροστά από το διοικητήριο σε δυνάμεις των ΜΑΤ πετώντας τους βόμβες μολότοφ.
Οι Ματατζήδες απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης .
Ακόμη ομάδα, περίπου, 200 ατόμων με κράνη και κουκούλες έσπασε βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της πόλης.
Στην Λάρισα: 
larissa1_19-10-2011larissa3_19-10-2011Στο ρεπορτάζ του larissanet.gr αναφέρεται ότι στην πόλη της Λάρισας πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν με παλμό την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και την τρόικα.
Στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν κάποιοι διαδηλωτές έσπασαν μια κάμερα υποκαταστήματος τράπεζας και οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα.
Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ απάντησε πλήθος κόσμου που γέμισε την κεντρική πλατεία της πόλης μετά από πολλά χρόνια, ενώ μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και φορέων της Λάρισας, στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Στη Νάξο: 
naxos_19-10-2011naxos1_19-10-2011Δυναμική ήταν και η παρουσία του λαού της Νάξου στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο νησί.
"Δεν έχουμε να πληρώσουμε τα χαράτσια", διεμήνυσε ο λαός της Νάξου, γράφει το naxos-news.gr, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με συμμετοχή εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχων, άνεργων, επαγγελματιών και νεολαίας.
Οι συγκεντρώσεις των διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πορείες, που κατέληξαν όλες σε μια συγκέντρωση στην πλατεία της παραλιακής οδού Χώρας Νάξου.
Στην Πρέβεζα:
preveza1_19-10-2011preveza2_19-10-2011"Πολύ μεγάλη συμμετοχή, φοβερός παλμός, στη συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πόλη της Πρέβεζας", αναφέρεται στο agonistikiparemvasi.blogspot.com
Κλειστά παρέμειναν και όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη απεργία στο Δημόσιο και πολύ μεγάλη η συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα.

Στην Ξάνθη: 
Το thrakitoday.com κάνει λόγο για εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
ksanthi_19-10-2011Στην προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης συμμετείχαν περισσότερα από 50 συνδικαλιστικά όργανα, που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Η τοπική αγορά παρέμεινε κλειστή και τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης και της ΟΕΒΕΞ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν τέσσερα απορριμματοφόρα οχήματα, που "επιστράτευσαν" οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Ήχοι από κόρνες και από κροτίδες θορύβου συνόδευαν τη μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης ανοιχτή συνέλευση από τα συνδικαλιστικά σωματεία, προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου από την πλευρά τους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο εμπορικό πάρκο της πόλης για τα καταστήματα της συγκεκριμένης περιοχής που παρέμειναν ανοιχτά.