Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: «Ναι» στην έκτη δόση – Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους- Με «ψιλή» το κούρεμα!

Τρόικα: «Ναι» στην έκτη δόση – Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους- Με «ψιλή» το κούρεμα
Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft



 
Στα χέρια των υπουργείων οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες τα πλήρη κείμενα των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία που συνέταξαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην... Αθήνα, τα στελέχη της τρόϊκας.



Επί της ουσίας πρόκειται για δύο εκθέσεις:

-Η πρώτη αφορά την προσαρμογή της χώρας στις επιταγές του μνημονίου, βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η επόμενη, έκτη, δόση των δανείων προς την Ελλάδα

-Η δεύτερη θα αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr, kαλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι από την «έκθεση προσαρμογής» θα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δις ευρώ, που η χώρα έχει λαμβάνειν. 

Θα επισημαίνεται βεβαίως η ανάγκη πιστής εφαρμογής των συμπεφωνημένων.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, με την οποία συναρτάται ως γνωστόν η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η έκθεση προσδιορίζει τα σενάρια βάσει των οποίων, με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, δηλαδή εξυπηρετήσιμο. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το ΔΝΤ εμφανίζεται προς το παρόν εξαιρετικά επιφυλακτικό.

Τα σενάρια αυτά αποτελούν ήδη αντικείμενο μελέτης όχι μόνων των κυβερνητικών και διεθνών αρχών αλλά και του λεγόμενου ιδιωτικού τομέα, από τη συμβολή του οποίου εξαρτάται πλέον και εν πολλοίς η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Και αυτό, διότι όπως οι πάντες πλέον συμφωνούν, στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου υπερεκτιμήθηκαν τα προσδοκώμενα οφέλη, τόσο από την αποκρατικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, όσο και από το «κούρεμα» κατά 21% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όλο και περισσότεροι, όπως ο Ζακ Ντελόρ, σημειώνουν πως θα πρέπει να προηγηθεί η «αξιοποίησή» της, διότι αλλιώς θα εκποιηθεί με πενιχρά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα», το 21% ανήκει πλέον στο παρελθόν και ήδη γίνεται λόγος για διπλασιασμό του. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο θα «εξισορροπεί» τις πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι προαναφερθείσες εκθέσεις θα μελετηθούν εντατικά τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα έλθουν προς συζήτηση στη μεθαυριανή σύνοδο των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες . Ωστόσο τα πράγματα έχουν περιπλακεί από το γεγονός ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους - ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το ζήτημα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: tovima.gr