Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: "Υπήρξε πρόοδος, αλλά παραμένουν διαφορές σε κύρια ζητήματα" - Δείτε το βίντεο!

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από το ραντεβού της Νέας Υόρκης. Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft



Η σημερινή ήταν η τελευταία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από το ραντεβού της Νέας Υόρκης.
Λευκωσία: Υπήρξε κάποια πρόοδος σε κάποια βασικά ζητήματα από τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 Ιουλίου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά παραμένουν ακόμη διαφορές σε βασικά ζητήματα, δήλωσε ο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το ...
Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η συμβολή της επικείμενης συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι εποικοδομητική για το μέλλον της Κύπρου. 

Σε δήλωση που έκανε ο κ. Ντάουνερ μετά τη σημερινή τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πριν τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ότι η συνάντηση υπήρξε πιο παραγωγική από αυτή της Τετάρτης και ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στα θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία και την ιθαγένεια.

Ο ίδιος, είπε θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ το επόμενο Σάββατο το απόγευμα και θα συζητήσει το θέμα μαζί του ενώ ο κ. Μπαν θα αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα της συνάντησης του με τους δύο ηγέτες.

''Υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί και ο Γενικός Γραμματέας προσβλέπει στη συνάντησή του μαζί τους (τους δύο ηγέτες) σε λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα και θα μπορέσει να εξετάσει τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη σε κάποια από αυτά τα θέματα με τους ηγέτες και να διερευνήσει μαζί τους ως προς το πώς πιστεύουν ότι μπορούν να επιλύσουν αυτές τις διαφορές'', είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ''προσβλέπουμε σ' αυτή τη συνάντηση, θα είναι μια σημαντική συνάντηση και γνωρίζω ότι ο ΓΓ επιθυμεί να έχει ελπίδες''.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε μια συζήτηση με τους δύο ηγέτες σήμερα ως προς τη συνάντηση και τους εξήγησε τις σκέψεις που κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη προς το παρόν, αναφέροντας ότι ο ίδιος θα πρέπει να συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι θα τον ενημερώσει το απόγευμα του επόμενου Σαββάτου. Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, ο ίδιος θα αποφασίσει πως θα χειριστεί τη συνάντηση. 

Κληθείς να πει τι θα εισηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα τον ενημερώσει για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις 7 Ιουλίου και μετά, προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει καλή πρόοδος σε κάποια θέματα, όπως και για τις δυσκολίες που παραμένουν, γιατί υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες και τι μπορούν να κάνουν οι δύο ηγέτες για να επιλύσουν αυτές τις δυσκολίες.

Προφανώς, είπε, όπου υπάρχουν δυσκολίες σε κάποιο σημείο πρέπει να επιλυθούν.

Σε όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες που έχει αναμιχθεί ο ίδιος προσωπικά και ο ΟΗΕ, ανέφερε, υπάρχουν δυσκολίες και χρειάζεται πολλή υπομονή και στο τέλος συμβιβασμός. Ο συμβιβασμός, πρόσθεσε, δεν επιτυγχάνεται πάντα πολύ γρήγορα. 

''Προσβλέπουμε στη συνάντηση και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει εποικοδομητικά στο μέλλον της Κύπρου'', υπογράμμισε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε αρκετή πρόοδος στα κύρια ζητήματα από τις 7 Ιουλίου ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν θα προσπαθήσει να 'χρυσώσει' τα πράγματα ή να υποβαθμίσει τη διαδικασία αλλά θα πει τα πράγματα όπως τα βλέπει.

''Σ' αυτή την περίπτωση έχει υπάρξει πρόοδος σε αρκετά από τα κύρια ζητήματα και αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που πρέπει να επιλυθούν στα κύρια ζητήματα'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''ο ΓΓ προφανώς θέλει να ακούσει ποιές είναι αυτές οι δυσκολίες και να ακούσει από τους ηγέτες τι ιδέες έχουν για να υπερπηδηθούν αυτές οι δυσκολίες''. 

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε την προσδοκία ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερες συγκλίσεις.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτει θέσεις που βρίσκονται εκτός της συμφωνηθείσας βάσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ υπαναχωρεί και από συγκλίσεις ή σχεδόν συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως.

Για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα γίνει αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων στο διάστημα της εντατικοποιημένης φάσης.

Είπε επίσης ότι αυτό που ζητείται από τη διεθνή κοινότητα είναι να αντιμετωπίσει με αντικειμενικό φακό και αντικειμενικές προσεγγίσεις τις θέσεις που καταθέτει η κάθε πλευρά.


Πηγή: philenews.com