Αυτό ομολογούν οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι εκτιμούν ότι το τραπεζικό σύστημα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγει αλώβητο από τις συμπληγάδες του κουρέματος.
Και αυτό γιατί ένα κούρεμα της τάξης του 50% στο ...
χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στα κεφάλαιά τους, το οποίο θεωρείται απίθανο να καλυφθεί από τους μετόχους.Η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για κρατικοποίηση των τραπεζών, χωρίς όμως να είναι σαφείς οι συνέπειες μια τέτοιας κίνησης, προκαλούν αγωνία στους καταθέτες, οι οποίοι έσπευσαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε να σηκώσουν πάλι μεγάλο μέρος των καταθέσεων.
Το ένα σχέδιο για τις τράπεζες προβλέπει «ήπια», μερική κρατικοποίηση, που σημαίνει ότι οι σημερινοί μέτοχοι θα παραμείνουν, αλλά ως μέτοχοι μειοψηφίας και ενδεχομένως να διατηρήσουν τη δυνατότητα επανάκτησης του ελέγχου των τραπεζών στο μέλλον.
Το κακό σενάριο ομιλεί περί πλήρους κρατικοποίησης των τραπεζών, με αλλαγή διοικήσεων και οριστικές απώλειες για τους μετόχους, που ενέχει τον κίνδυνο υγιείς τράπεζες να γίνουν προβληματικές, όπως η Αγροτική.
Απώλειες μέχρι κια 11 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία
Απώλειες μέχρι και 11 δισ. ευρώ μπορεί να καταγράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» της τάξεως του 50% στο ελληνικό χρέος.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», τα ταμεία κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, ενώ κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου το μεγαλύτερο τμήμα έχει επενδυθεί σε κρατικούς τίτλους.
Οι απώλειες που θα υποστούν τα Ταμεία θα πρέπει να καλυφθούν από εγχώριες πηγές, όπως για παράδειγμα από τμήμα των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Πηγή: NewsBomb.gr