Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΜΑΛΑΚΗ: Ντολμαδάκια γιαλαντζί αμπελόφυλλο σερβιρισμένα με γιαούρτι - Τι υλικά χρειάζεστε;


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:



  1. 300 γραμ τρυφερά κληματόφυλλα και αν δεν είναι η εποχή από βάζο
  2. ½ κιλό φρέσκα κρεμμύδια
  3. 2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
  4. 1 φλιτζ του καφέ δυόσμο ... ψιλοκομμένο
  5. 2 φλιτζ τσαγιού ρύζι γλασέ
  6. 1 μικρή ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  7. 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  8. Αλάτι, πιπέρι
  9. Χυμό από 2 λεμόνια



Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε μέσα το ρύζι, αμέσως μετά ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνετε μέσα στο ρύζι. Ταυτόχρονα ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον δυόσμο. Ανακατεύετε καλά τα υλικά με το χέρι.


 Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, αλατίζετε και πιπερώνετε. Ρίχνετε το μισό χυμό λεμονιού και 1 δάχτυλο λάδι από το ποτήρι. Ανακατεύετε καλά τη γέμιση. Την αφήνετε να μαριναριστεί.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ζεματάτε τα κληματόφυλλα, τα βγάζετε, τα στεγνώνετε και με υπομονή και κουράγιο τα γεμίζετε βάζοντας περίπου 1 κουταλιά του γλυκού γέμιση σε κάθε ντολμαδάκι. Τα τυλίγετε σαν να είναι φλογερίτσες. Αν τα φύλλα σας είναι μεγάλα πετάτε τις άκρες τους. 


 Στοιβάζετε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα σε στρώσεις σφικτά το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν τελειώσετε το στοίβαγμα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλάτι και ρίχνετε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα ντολμαδάκια. 


 Ακουμπάτε από πάνω ένα πιάτο για να μην χορεύουν στο βράσιμο και τα βάζετε να μαγειρευτούν. Αφού πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για περίπου ¾ της ώρας και μέχρι να γίνουν τρυφερά. Με το που θα τελειώσει το μαγείρεμα τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λεμόνι. Τα σερβίρετε με καλό σουρωτό γιαούρτι.


Πηγή: NtomataGemisti.gr