Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ: Βουλγαρικό ψωμί με ντελίβερι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας !!


Πληθαίνουν καθημερινά οι εισαγωγές ψωμιού από τη Βουλγαρία και όσο εντείνεται η κρίση το φαινόμενο, εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, θα εξαπλωθεί και στις ...
υπόλοιπες περιοχές της χώρας, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η εισαγωγή ψωμιού άρχισε μεμονωμένα από τους κατοίκους των βορείων συνόρων της χώρας, οι οποίοι ταξίδευαν στη γειτονική χώρα ακόμη και για τα καθημερινά ψώνια τους. Σήμερα η εισαγωγή ψωμιού από τη Βουλγαρία γίνεται μαζικά και με τον νόμο, αφού η γειτονική χώρα πλέον ανήκει στην ΕΕ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι εύλογη η ανησυχία των αρτοποιών, οι οποίοι στο 31ο πανελλήνιο συνέδριό τους, που ολοκληρώνεται αύριο στη Λάρισα δεν έκρυψαν τον προβληματισμό για τη “βουλγαροποίηση” της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο, σχεδόν όλες οι γειτονιές της Βόρειας Ελλάδας προμηθεύονται ψωμί από τη Βουλγαρία, το οποίο για... διευκόλυνση των καταναλωτών, παραδίδεται κατ’ οίκον. Βεβαίως το βουλγαρικό ψωμί είναι φθηνότερο από το ελληνικό (ένα κιλό στη γείτονα κοστίζει 50 λεπτά και στη χώρα μας 75-85 λεπτά), όμως ελέγχεται η ποιότητά του. Όπως καταγγέλλουν οι αρτοποιοί τη Βόρειας Ελλάδας, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος υγιεινής και ασφάλειας, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς γνωρίζει πού και υπό ποιες συνθήκες παράγεται αυτό το ψωμί.

Για “βουλγαροποίηση” της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλης Μούσιος, καθώς επιχειρείται μια ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής οικογένειας, με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ομοσπονδίας, τρεις στους τέσσερις αρτοποιούς είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται το 2010, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα περιμένουν και άλλη μείωση μέσα στο τρέχον έτος.

Η καθημερινή “μετανάστευση” των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας άρχισε να πολλαπλασιάζεται από το τέλος του 2010. Καθημερινά καραβάνια ολόκληρα περνούν στη γειτονική χώρα, για να προμηθευτούν φθηνότερη βενζίνη, φθηνότερα είδη διατροφής, ένδυσης και υπόδησης. Επιπλέον, γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες το φαινόμενο να ξενιτεύονται ηλικιωμένα ζευγάρια, για να έχουν αξιοπρεπέστερη ζωή με τη σύνταξή τους στη γειτονική χώρα.

Από πέρυσι ακόμη, όπως καταγγέλλουν οι αρτοποιοί της χώρας, επεκτάθηκε και το φαινόμενο της πώλησης ψωμιού από τη Βουλγαρία με το σύστημα door to door. Φορτηγάκια με διάφορα προϊόντα περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν από χωριό σε χωριό και στις πόλεις και πωλούν ψωμί, μαζί με απορρυπαντικά και είδη κομμωτηρίου.

Πηγή: makthes.gr