Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπο καθεστώς ωμού εκβιασμού απο τη Τρόικα για την εργασιακή εφεδρεία!
Υπό την δαμόκλειο σπάθη της μη καταβολής της 6ης δόσης, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να επικυρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, να αποφασίσει τα νέα μέτρα και να κλείσει το ακανθώδες θέμα της εργασιακής εφεδρείας.
Στελέχη της τρόικα, έχουν καταστήσει σαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ...
πρέπει να θεωρεί δεδομένη την έγκριση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο έκτακτο ECOFIN αν δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι δεν θα δεχθούν νέες καθυστερήσεις.
«Κόκκινη κάρτα» σε επτά υπουργούς για όσα δεν έκαναν τους τελευταίους μήνες για να αποτρέψουν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού έβγαλε η τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα».
Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ξεκινά το δεύτερο και δυσκολότερο σκέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Αυτό αφορά στα μέτρα του 2013-14, την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο και το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο.
Τα επιπλέον εισπρακτικά μέτρα αφορούν την εφεδρεία, τις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σε άλλο νόμο για το φορολογικό θα περιλαμβάνονται τα εισπρακτικά μέτρα για τις φοροαπαλλαγές, τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.
Ωστόσο η τρόικα ζητά επιπλέον πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρέμβαση στο σύστημα δικαιοσύνης, πάταξη της φοροδιαφυγής, άρση των αγκυλώσεων στις επενδύσεις και ουσιαστική πρόοδος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Αλλαγές στην εργασιακή εφεδρεία;
Η κυβέρνηση υπό τον φόβο για βαρύ κοινωνικό και πολιτικό κόστος, εγκαταλείπει το «δόγμα» των απολύσεων και προωθεί ένα νέο σχέδιο για τη σταδιακή αποχώρηση από το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα περισσότερων από 70.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή».
Ενδεχομένως στο νέο σχέδιο να υπάρξουν σε μικρή κλίμακα, απολύσεις, μέσω κατάργησης οργανισμών, ως μήνυμα προς την κοινωνία για «παραδειγματισμό».
Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου (18:00 το απόγευμα) για να δοθεί τη Δευτέρα στην τρόικα. Στηρίζεται δε, στην κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, στις κανονικές συνταξιοδοτήσεις της τριετίας 2011-2013 και στην εργασιακή εφεδρεία μέχρι 30.000 εργαζομένων. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα φύγουν 70.000 εργαζόμενοι.
Ωστόσο, εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Η 6η δόση είναι εξασφαλισμένη
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πάρει την έκτη δόση από την τρόικα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του σε γνωστή εφημερίδα,ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει πως η 6η δόση είναι εξασφαλισμένη λόγω των μέτρων λιτότητας που ελήφθησαν.
«Από τη στιγμή που πήραμε τόσο δύσκολες αποφάσεις και ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τόσο μεγάλες θυσίες, η 6η δόση είναι εξασφαλισμένη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ παράλληλα απορρίπτει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «κάθε συζήτηση για χρεοκοπία είναι είτε αφελής... είτε επικίνδυνη».
«Σήμα κινδύνου» από τον Κ. Σημίτη
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αφού μέσω των προβλέψεων του νέου Μηχανισμού Σταθερότητας, «οι νομικοί κανόνες για την έξοδό μας έχουν καθοριστεί», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ο κ. Σημίτης, αποφεύγοντας να μιλήσει θετικά για την κυβέρνηση Παπανδρέου, προβλέπει ότι η ταλαιπωρία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη θα κριθεί το 2014 και εκτιμά ότι όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους θα ενταχθούν σε μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, κάτι που συνεπάγεται την οικειοθελή «αναστολή» της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη.
Όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει ρήτρα αποπομπής μιας χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά μόνον όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι τυχόν έξοδός μας από την Ευρωζώνη πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο γιατί θα είναι καταστροφική.
«Σε μια τέτοια περίπτωση ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε εξακόσιες δραχμές ή και πολύ παραπάνω και οι Έλληνες θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας των χρημάτων μας», υπογραμμίζει.
«Ο χρόνος που μας μένει για να αποφύγουμε την έξωση είναι το πολύ τρία περίπου χρόνια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί στο μεταξύ κάποιο ατύχημα» αναφέρει παράλληλα, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν προωθούνται τα θέματα με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό, αλλά μηδενική θα είναι και η συμπαράσταση προς εμάς», σημειώνει.
Αποφασίζουν για το «κούρεμα»
Το έκτακτο Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου θα αποφανθεί για την αναθεώρηση και επέκταση της απόφασης της 21ης Ιουλίου, το σχέδιο για το κούρεμα στο ελληνικό χρέος και τη στήριξη στις τράπεζες με τον γαλλογερμανικό άξονα διχασμένο, την ΕΚΤ διστακτική και την Κομισιόν σε ρόλο διαιτητή.
Με ειλημμένη την απόφαση να αναθεωρηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να οριστικοποιήσουν τη λεγόμενη τελική λύση ανοίγοντας τον δρόμο για οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές προερχόμενοι από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη, συμφωνούν μέχρι στιγμής σε τρία σημεία:
- Η παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πρέπει να γίνει στο ευρύ πλαίσιο της λογικής της 21 ης Ιουλίου, όμως το haircut πρέπει να είναι μεγαλύτερο και ενδεχομένως να διαφέρει ανάλογα με τις λήξεις των ομολόγων.
- Θα πρέπει να εφαρμοστεί σε μια λογική σταδίων και ευρείας εμπλοκής από τους κοινοτικούς φορείς άρα και την ΕΚΤ.
Τέλος θα πρέπει να έχει συγκεκριμενοποιηθεί και να παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των C20 στις αρχές Νοεμβρίου.
Πηγή: Zougla.gr