Ύστερα από μία πραγματικά μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ...
συνεχίζεται έως και τώρα,επιτεύχθηκε τελικώς συμφωνία για εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους της τάξης του 50% -περί τα 100 δισ. ευρώ.
Πριν λίγο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία για εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Μακροπρόθεσμος στόχος θα είναι το ελληνικό χρέος να περιορισθεί στο 120% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2020.
Έτσι, τελικώς και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να κάμψουν τις αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζιτών, για να δεχθούν ένα εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να αποφευχθεί το "πιστωτικό γεγονός".
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες έλαβαν σημαντικό μέρος των εγγυήσεων που ζήτησαν για το υπόλοιπο μέρος του ελληνικού χρέους.
Νωρίτερα, η γαλλογερμανική πλευρά, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, προσπάθησε να πείσει τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να μειώσουν το χρέος πάνω από το 50%.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η γερμανίδα καγκελάριος έβαλε στο τραπέζι πρόταση για "κούρεμα" 80% αν οι τραπεζίτες δεν δεχθούν το 50%. Βέβαια, σημειώνεται πως αυτή η κίνηση αντιμετωπίστηκε ως καθαρά διαπραγματευτική.
Στην τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι το "κούρεμα" θα κυμανθεί στο 50%, ενώ τόνισε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τους τραπεζίτες για εθελοντική συμμετοχή. Μάλιστα, το νέο δάνειο που αναμένεται να πάρει η χώρα μας, θα ανέλθει στα 130 δις.
Παράλληλα, πληροφορίες από διπλωματικές πηγές του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, ανέφεραν ότι η δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να αυξηθεί στο 1 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα δε με πηγή του πρακτορείου Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται σε απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Νωρίτερα, η καγκελάριος Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο, τόνισε ότι "η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά όλοι ερχόμαστε εδώ απόψε με στόχο να υπάρξει μία μικρή πρόοδος". Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προσήλθε στη Σύνοδο εμφανώς προβληματισμένος και δεν προέβη σε καμία δήλωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος υπογράμμισε "την ανάγκη που υπάρχει να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις ώστε να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και την ανησυχία των πολιτών".
"Πρέπει να βρούμε λύση απόψε", δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ – Σμιντ, λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα της Συνόδου, ενώ την εκτίμησή της ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης δεν θα καταλήξει σε συμφωνία για το μέγεθος του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντιτσόβα.
Από την πλευρά του ο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, τόνισε ότι "η δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF πρέπει να αυξηθεί σε ένα επίπεδο πάνω από τα 1.000 δις ευρώ", ενώ έκανε λόγο για ανάγκη για"λύση σήμερα και πριν από το άνοιγμα των αγορών".
Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας πως "οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει κάποια καλή πρόοδο σχετικά με μια συμφωνία".
Το μεσημέρι, η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή, έκανε λόγο για "προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων",τονίζοντας παράλληλα πως "η Ευρώπη πρέπει να γίνει ένωση σταθερότητας".
Παράλληλα το πρωί, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μίλησε για "Ευρώπη στα πρόθυρα της κατάρρευσης".
Πηγή: NewsPlus.gr