Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΕ ΣΦΙΞΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ: Μέχρι το 2015 οι παρακρατήσεις για την ετήσια εισφορά!

Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft



Τον τρόπο καταβολής της εισφοράς τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για το 2012 μέσω της παρακράτησης από ...
μισθούς και συντάξεις, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση θα εφαρμοσθεί μέχρι το 2015 για τα εισοδήματα που αποκτηθούν το 2014.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηναίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μισθωτής εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και οι αξιωματικοί και το κατώτατο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού, διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλουν κύριες συντάξεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η παρακράτηση διενεργείται κατά την καταβολή και υπολογίζεται με συντελεστή ως ακολούθως :

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η παρακράτηση υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού.


β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η παρακράτηση υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.


γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η παρακράτηση υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.


δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η παρακράτηση υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

Ο τρόπος παρακράτησης και ο τρόπος αναγωγής των αμοιβών αυτών σε ετήσιο εισόδημα θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Ακόμη, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θα μπορεί να καθορίζεται ο ειδικότερος τρόπος αποτύπωσης της ειδικής εισφοράς για τη χρήση 2011 στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται πως η ειδική εισφορά δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας. Πάντως, όσοι παρακρατούν φόρο έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου (του οικείου οικονομικού έτους) αυτούς στους οποίους έγινε η παρακράτηση μέσω βεβαίωσης, στην οποία θα αναγράφουν το φορολογούμενο εισόδημα και το φόρο που παρακρατήθηκε. Η ίδια υποχρέωση ισχύσει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος παρακράτησης.

Για το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, διευκρινίζεται πως βεβαιώνεται για το οικονομικό έτος 2012 και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος κάθε έτους. Και το τέλος επιτηδεύματος δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας.

Με την τροπολογία καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις, με τις οποίες απαλλάσσονταν από το φόρο εισοδήματος τα κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ των νέων επιτηδευματιών για τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης. Η κατάργηση ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.

Ακόμη, θεσπίζεται συνοπτική διαδικασία μισθώσεων ακινήτων από το Δημόσιο, στις περιπτώσεις που κρίνεται δημοσιονομικά σκόπιμη η συγκέντρωση της στέγασης δημοσίων υπηρεσιών προς εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών και προς επίτευξη μισθώματος 50% μικρότερου του συνόλου των ήδη καταβεβλημένων μισθωμάτων.

Πηγή: 24h.gr