Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1980: Σαν σήμερα οι μοναχοί στα Μετέωρα ξεσηκώθηκαν εναντίον... του James Bond - Δείτε τα βιντεο!

Πιο Γρήγορο Web με IE9. Κατεβάστε τον Internet Explorer 9 τώρα! microsoft



1980: Ξεσηκώνονται οι μοναχοί στα Μετέωρα για τα γυρίσματα της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο» της σειράς Τζέιμς Μποντ, με πρωταγωνιστή των Ρότζερ Μουρ. Στις 20 Οκτωβρίου του 1980, τη γαλήνης τους ήρθε, ως εξ ουρανού, να ταράξει ο Τζέιμς Μποντ, σκαρφαλώνοντας σ' ένα...από τα έξι εναπομείναντα μοναστήρια, εκείνο του Αγίου Βαρλαάμ.


 Για τις ανάγκες της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο», το μοναστήρι μετατράπηκε στο καταφύγιο του «κακού» Κριστάτου. Οι μοναχοί εξοργίστηκαν και προκειμένου να προστατέψουν τα κτίρια από την ιερόσυλη κάμερα των άγγλων τεχνικών, τα κάλυψαν με αδιαφανές πλαστικό. 

Παρ' όλες τις εκκλησιαστικές... επεμβάσεις, η σκηνή αναρρίχησης μάς προσφέρει δέκα ολόκληρα λεπτά εξοντωτικής αγωνίας, καθώς ο σωσίας του Ρότζερ Μουρ χάνει την ισορροπία του, όχι μία, αλλά τέσσερις φορές. 






Η Μονή Βαρλαάμ είναι ίσως η πλουσιότερη των Μετεώρων από πολιτιστικής άποψης. Έχει στην κατοχή της μια πλειάδα έργων τέχνης του 16ου αιώνα -κυρίως τοιχογραφίες- τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα βιτρό και τις ξύλινες επενδύσεις των σκηνικών που διαλύει ο Τζέιμς Μποντ, στην προσπάθειά του να κατατροπώσει τις δυνάμεις του κακού.

ΓιορτάζουνΑρτέμης, Άρτεμη, Γεράσιμος
ΕπέτειοιΠαγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης
Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας


  • Γεγονoτα
1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
1921: Ο γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, την ίδια ώρα που τα ελληνικά στρατεύματα μάχονται στη Μικρά Ασία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων.
1947: Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, γνωστότερη ως «Επιτροπή ΜακΚάρθι», αρχίζει το έργο της, με αντικείμενο την κομουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ.
1968: Ο έλληνας «κροίσος» Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στο Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι.
1973: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Τζάγκερ για τη γυναίκα του Μπάουι.

  • Γεννησεις
1854: Αρθούρος Ρεμπό, γάλλος ποιητής. [θαν. 10/11/1891]
1890: Φέρντιναντ (Τζέλι Ρολ) Μόρτον, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους της τζαζ. [θαν. 10/7/1941]
1920: Τατιάνα Γκρίτση Μιλιέξ, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός. [θαν. 13/2/2005]
  • Θανατοι
460: Ευδοκία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Θεοδοσίου Β'. [γεν. 401]
1932: Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών. [γεν. 27/12/1848]
1999: Λουκάς Μπάρλος, επιχειρηματίας, που διετέλεσε και πρόεδρος της ΑΕΚ. Ο πιο επιτυχημένος διοικητικός ηγέτης που ανέδειξε η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας. [γεν.1920]



Πηγή: Planet-Greece