Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Kατάρρευση εσόδων και τσεκούρι στις δαπάνες - Δείτε το σχετικό έγγραφο!!


Ο «ασθενής πλέον δεν αντιδρά» στη θεραπεία που προτείνει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τα περιθώρια στενεύουν, οι πολίτες ασφυκτιούν, η οικονομία αργοσβήνει και η κατάσταση μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να σκιαγραφηθεί. 

«Εκτός έλεγχου» είναι πλέον το χρέος, σύμφωνα με το μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο που εξέδωσε για τον Αύγουστο το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και φαίνεται πλέον ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα, ελάχιστα θα εισφέρουν, καθώς οικονομία, επιχειρήσεις και πολίτες είναι πλέον σε… κώμα.



Όπως αναφέρεται η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο του 8,5% και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο την δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου. Προστίθεται δε, ότι οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Με την ίδια έκθεση εκτιμάται επίσης ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο, καθώς ο προϋπολογισμός έχει καταρρεύσει και ένας από τους βασικούς όρους του Μεσοπρόθεσμου δεν εκπληρώνεται, ούτε προλαβαίνει να εκπληρωθεί ως το τέλος του σημαδιακού αυτού χρόνου. Ακόμη, όμως και αν υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει εγκαίρως και στο ακέραιο δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και γι αυτό η τρόικα στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της στις δαπάνες!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο (Ιανουαρίου - Ιουλίου) εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους».

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα. «Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας από μήνα σε μήνα επιδεινώνεται. Τι άλλο θέλει κανείς για να καταλάβει, ότι η ακολουθούμενη «συνταγή» πρέπει να αλλάξει αμέσως και δραστικά; Πλέον, οι μόνοι που φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται είναι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής», τονίζει.

Συνεχίστηκε η βουτιά στο Χ.Α

«Μαύρος μήνας» αποδεικνύεται για το χρηματιστήριο ο Αύγουστος, παρά τη μεγάλη τραπεζική συμφωνία των προηγουμένων ημερών, που βεβαίως δεν στάθηκε ικανή να αναστρέψει το κλίμα.

Με μόλις 4 ανοδικές συνεδριάσεις στο «ενεργητικό» του και 18 πτωτικές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με συνολικές μηνιαίες απώλειες 23,93%, ενώ σε ποσοστό 32,53% υποχώρησε στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των τραπεζών.

Τόσο η εικόνα των μεγεθών των ελληνικών εισηγμένων, όσο και η ανησυχία για την πορεία του προγράμματος ανακύκλωσης του δημοσίου χρέους, ήταν ικανά να «ακυρώσουν» τις όποιες προσδοκίες.

Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 4,40% στις 915,98 μονάδες, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και αφού πρώτα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,57%.

Ο όγκος που διακινήθηκε έφτασε τα 33,04 εκατ. τεμάχια, αξίας 73,78 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 126 μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση, 28 ενισχύθηκαν και 126 παρέμειναν αμετάβλητες.
Για τον τραπεζικό δείκτη, που ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε έως και άνω του 10%, οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο σε 8,86% στις 573,76 μονάδες.

Από τη σύνθεση του FTSE20, ανοδικά κινήθηκαν την Τετάρτη μόνο οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΚΑΕ, σε ποσοστό 2,38% και 1,32% στα 4,30 και 9,22 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αμετάβλητη στα 1,21 ευρώ διατηρήθηκε η μετοχή της Τρ. Κύπρου.

Στον αντίποδα η Eurobank έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1,60 ευρώ με πτώση 17,10%, οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ ακολούθησαν με απώλειες 14,47% και 11,50%, ενώ σε ποσοστό 9,96% και 8,82% υποχώρησαν οι Alpha Bank (στα 2,26 ευρώ) και MIG. Πάνω από 8% υποχώρησε και το Τ.Τ. στα 1,30 ευρώ, όπως και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 3,09 ευρώ.

Μυτιληναίος, Marfin Popular Bank και Βιοχάλκο σημείωσαν απώλειες 6,98%, 6,06% και 5,08% αντίστοιχα, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ έκλεισαν με πτώση 3,96% και 3,38%, ενώ περί του 2,5% υποχώρησαν οι μετοχές των Coca-Cola 3E και Jumbo. Με μικρότερες απώλειες ακολούθησαν οι μετοχές των Τιτάν (-2,21%), Motor Oil (-1.96%) και ΟΠΑΠ (-1,73%).

Πηγή: Zougla.gr