Με αφορμή την πιθανή ματαίωση της δημιουργίας Μουσείου Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι «η παλιά πόλη χάνει ακόμα μία ευκαιρία αξιοποίησής μιας επένδυσης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική τουριστική οικονομία».
«Προβληματίζει η νέα χαμένη ευκαιρία»
Η κ. Γκερέκου στη γραπτή δήλωσή της αναφέρει αρχικά πως «η διαφαινόμενη απένταξη του Μουσείου της Τυπογραφίας από τους πινάκες των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού οφείλει, αν μη τι άλλο, να προβληματίσει την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της. Για ακόμη μια φορά, η Κέρκυρα, η Παλιά Πόλη, χάνει την ευκαιρία της αξιοποίησης μιας επένδυσης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική τουριστική οικονομία. Πραγματικά, χρειάζεται πολύ κόπος και προσπάθεια για να ακυρωθεί η δημιουργία ενός έργου το οποίο τυγχάνει της απόλυτου έγκρισης της UNESCO, με έτοιμο το τεχνικό του δελτίο και όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις».
«Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη»
Στη συνέχεια της ανακοίνωση της, η βουλευτής δηλώνει πως κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διαφαινόμενης απένταξης του έργου τονίζοντας ότι: «Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι κάνεις δεν είναι διαθέσιμος να αναλάβει την ευθύνη γι’αυτή την εξέλιξη. Αντίθετα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει για ακόμη μια φορά η πάγια τακτική της διάχυσης των ευθυνών μέσω της ερμηνείας των προθέσεων, συχνά από «καλά πληροφορημένες πηγές».
Για όσους πάντως σπεύσουν να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που χάνονται, είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι δεν ήταν εξασφαλισμένα για την Κέρκυρα. Τα κοινοτικά αυτά κονδύλια προέρχονται από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και κατανέμονται οριζόντια κατά τρόπο ανταγωνιστικό ανάμεσα στους δυνητικούς δικαιούχους οχτώ περιφερειών της χώρας μας.
Για εκείνους δε, που θα σηκώσουν για πολλοστή φορά τη σημαία της «διεκδίκησης» από την κεντρική εξουσία ώστε να δοθούν τα χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση του ΕΣΠΑ δεν αφορά καμιά τοπική αυτοδιοίκηση.
Την αφορούσαν ανάλογες προσκλήσεις στο παρελθόν για τις οποίες δεν έκανε απολύτως τίποτε και θα την αφορούν ανάλογες προσκλήσεις στο μέλλον με μια προϋπόθεση: να ωριμάσει προτάσεις ικανές να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις. Έως ότου αυτό συμβεί, η ρητορική όσων εναντιώθηκαν στη δημιουργία του Μουσείου Τυπογραφίας είναι ανέξοδη με ένα, ωστόσο, πολύ χειροπιαστό κόστος για την κοινωνία. Πριν από λίγα χρόνια μια παρόμοια ρητορική μας κόστισε την κατασκευή του Λυρικού Θεάτρου».
«Απώλεια για την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό μας»
Κλείνοντας τη γραπτή της δήλωση η πρώην Υφυπουργός εξηγεί τις παράπλευρες απώλειες της μη δημιουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας.
«Σήμερα κοστίζει στην τοπική οικονομία την απώλεια ενός σημαντικού ποσού και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κοστίζει την αναστήλωση ενός σημαντικού τμήματος του Νέου Φρουρίου το οποίο βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπό καθεστώς εγκατάλειψης. Κοστίζει τη δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης στην ευρύτερη περιοχή της Σπηλιάς, οι κάτοικοι και επαγγελματίες της οποίας βιώνουν εδώ και χρόνια την οικονομική απαξίωση των περιουσιών και των επιχειρήσεων τους.
Κοστίζει τέλος, την περαιτέρω ανταγωνιστικότητα του κερκυραϊκού τουριστικού προϊόντος μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Όλα αυτά ας μην το ξεχνάμε, τη στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς κατασκευάζει -τηρουμένων ακριβώς των ίδιων διαδικασιών και με την πλήρη στήριξη της τοπικής κοινωνίας- το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο.
Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το πραγματικό διακύβευμα από την υπόθεση του Μουσείου της Τυπογραφίας. Για το οποίο, η τοπική αυτοδιοίκηση και το πλέον δυναμικό κομμάτι της κερκυραϊκής κοινωνίας, από τους παραγωγικούς της φορείς μέχρι τα πολιτιστικά σωματεία, οφείλει δημόσια να εκφραστεί. Είναι η μόνη μας ευκαιρία να αποτρέψουμε άλλη μια αρνητική εξέλιξη για την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό μας».
Πηγή: corfupress.com