Τη δημιουργία de facto καταστάσεων επιδιώκει η Τουρκία, “εξαφανίζοντας” την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και ουσιαστικά περιορίζοντας την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αποκόπτοντας την μάλιστα από την κυπριακή.
Το τουρκικό υπ. Εξωτερικών, όχι μόνο απέρριψε το διάβημα της Ελλάδας στην Άγκυρα για τη διενέργεια ερευνών από Νορβηγικά σκάφη για λογαριασμό της Τουρκίας στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά απάντησε στο διάβημα με το επιχείρημα πως οι έρευνες “γίνονται σε ...
θαλάσσιες ζώνες τουρκικής ιδιοκτησίας”.
Ουσιαστικά, η Τουρκία επιχειρεί να “ακυρώσει” την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και την ελληνική Α.Ο.Ζ και να επιβάλει τη θέση της ότι έχει κι αυτή ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Το Καστελόριζο “χαλάει” τα σχέδια της Άγκυρας και η κίνηση της να ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων, εκμεταλλευόμενη την ελληνική διστακτικότητα αφού η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της.
Η Ελευθεροτυπία σε δημοσίευμα της επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από την τουρκική ναυτική βάση του Ακτάζ, απέναντι από τη Ρόδο, αναχώρησαν 10 πυραυλάκατοι, 2 φρεγάτες και 1 σκάφος ανεφοδιασμού, τα οποία πριν τρεις μέρες είχαν εντοπιστεί να πλέουν 60 ν.μ. νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Από ελληνικής πλευράς, μια τορπιλάκατος έχει αποπλεύσει από τη Ρόδο κατόπιν κυβερνητικών εντολών.
Η Κύρα Αδάμ σε άρθρο της Ελευθεροτυπία επισημαίνει πάντως ότι η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην πρόθεση της Άγκυρας για έρευνες 32,4 ν.μ. νότια του Καστελόριζου μέχρι 100 ν.μ. νότια - νοτιοανατολικά, ώς τα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για τον τρόπο που το ΥΠΕΞ «φαντάζεται» την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέριξ του Καστελόριζου.
Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, στην ανακοίνωση-αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο και συνοδευτικά σκάφη (θα βρίσκονται) σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της θάλασσας επικαλύπτει ΚΑΙ ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου...».
“Είναι απολύτως παράλογο, γράφει η Κύρα Αδάμ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωση-αντίδρασή του προς την Τουρκία να παραδέχεται ότι στην περιοχή ΝΟΤΙΩΣ του Καστελόριζου μπορεί να υπάρχει ΚΑΙ άλλη υφαλοκρηπίδα πλην της απολύτου ελληνικής. Δι' αυτού του τρόπου το υπουργείο Εξωτερικών (χωρίς χάρτη και μπούσουλα;) ανοίγει μόνο του παράθυρο στην Τουρκία να επικαλεστεί και αυτή επισήμως ότι πράγματι έχει ΚΑΙ αυτή υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου”.
Πηγή: Lifo.gr