Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Δράμα χωρίς τέλος - Φως από πουθενά…


Ολο και χειρότερα είναι τα μαντάτα για την ελληνική οικονομία, με την ύφεση να βαθαίνει, τις επενδύσεις να χάνονται και τους ανέργους να αυξάνονται. 


Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έτσι όπως οδεύουν οι δείκτες της ανεργίας –η οποία τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο ...
16%- σύντομα θα δούμε τον αριθμό των απασχολουμένων στη χώρα μας να πέφτει κάτω από τα 4 εκατομμύρια(διαβάστε περισσότερα για την ανεργία εδώ )!


Η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο τούνελ της ύφεσης: σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετέβαλε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για το β΄τρίμηνο του 2011, και, ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ να εμφανίζει για το α΄ εξάμηνο εφέτος αρνητικό ρυθμό 7,7%.


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,3% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για μείωση κατά 6,9%. Η διαφορά των 0,4 μονάδων οφείλεται στη διαθεσιμότητα νέων στοιχείων και κυρίως των δεικτών κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών. Μετά και τη "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 8,1% στο α΄ τρίμηνο, στο α΄ εξάμηνο εφέτος η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 7,7% (από -2,35% το α΄ εξάμηνο 2010).


Η κύρια αιτία για την πτώση της ανάπτυξης και το β΄ τρίμηνο, βρίσκεται στη μεγάλη μείωση των επενδύσεων και της καταναλωτικής ζήτησης.


Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 6,8%, με την ιδιωτική κατανάλωση να περιορίζεται κατά 6,1% και τη δημόσια κατά 9,7% (λόγω της δραστικής περικοπής των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου).


Στον αντίποδα, η πτώση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 26,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 1,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,8%). Ενώ, μείωση 7,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 7,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,2%).


Πηγή: protothema.gr