Μια μερακλίδικη ψαρόσουπα για υπομονετικούς μαγείρους που έχουν την υπομονή και το κουράγιο να φιλετάρουν τα ψάρια.
Υλικά για 6-8 άτομα
- 600 γραμ γαρίδες
- 1 γλώσσα φιλεταρισμένη
- 2 φέτες σφυρίδα
- 200 γραμ καλαμαράκια καθαρισμένα και ...ψιλοκομμένα
- 3 φρέσκα καβούρια
- 10 καραβίδες
- 20 μύδια
- 2 σκορπίνες φιλεταρισμένες
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κουτ πελτέ
- 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
- 2 λίτρα ζωμό λαχανικών
- 1 κουτ γλυκού γλυκιά πάπρικα
- Χυμό από 1 ½ λεμόνι
- Αλάτι,
- Διάφορα πράσινα σαλατικά για τη διακόσμηση
Αφαιρείτε από τις γαρίδες και τις καραβίδες τα κεφάλια τους, τις ουρές και τα κελύφη. Παίρνετε τα κεφάλια και τα κόκαλα από τις σκορπίνες και ξεκινάτε το μαγείρεμα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αδειάζετε το μισό ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τα κελύφη από γαρίδες, καραβίδες, τα καβούρια και τα κόκαλα από τις σκορπίνες. Τα σοτάρετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια και τέλος ρίχνετε μέσα το ζωμό λαχανικών. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά και μετά σουρώνετε το ζωμό από τα κόκαλα και τα οποία πετάτε. Κρατάτε το ζωμό στην άκρη.
Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι, το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει και ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες, τη φιλεταρισμένη γλώσσα ψιλοκομμένη, τις φέτες της σφυρίδας κομμένες σε κομματάκια χωρίς τα κόκαλα, τα καλαμαράκια ψιλοκομμένα , τα μύρια χωρίς τα κελύφη τους, τις καθαρισμένες καραβίδες και τις φιλεταρισμένες σκορπίνες κομμένες σε μικρά κομματάκια. Ρίχνετε και τον πελτέ και την πάπρικα. Αφήνετε το μίγμα να πάρει μια καλή βράση.
Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε. Προσθέτετε λίγο αλάτι και μαγειρεύετε ακόμα τουλάχιστον για 20 λεπτά. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή στα πιάτα περιχύνοντάς τη με άφθονο χυμό λεμονιού πριν το σερβίρισμα. Διακοσμείτε τα πιάτα με διάφορα πράσινα βότανα για την ομορφιά του πράγματος και μόνο.
Πηγή:ntomatagemisti.gr