Την ικανοποίησή της για την κοινή δήλωση της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, στην οποία αναφερόταν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχει τίμημα.
Η κοινή δήλωση Γαλλίας και Γερμανίας «είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη», στόχος που είναι ...
«και για τις δύο πλευρές πολύ βαθιά εδραιωμένος» τόνισε η Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο CNBC.Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η κοινή δήλωση Μέρκελ και Σαρκοζί απηχεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις 21 Ιουλίου όλα τα κράτη της ευρωζώνης για να στηρίξουν την Ελλάδα. Μάλιστα, προσέθεσε ότι η κοινή δήλωση σημαίνει ότι οι χώρες του ευρώ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν χωρίς όρια και περιορισμούς ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει δυσχέρειες, στα πλαίσια εφαρμογής ενός προγράμματος.
Παράλληλα, η Λαγκάρντ επανέλαβε την πρότασή της για ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, θέση για την οποία είχε έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πάσχουν
Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος που εφαρμόζει η Ελλάδα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται μερικώς.
Στo πλαίσιo αυτά, προειδοποίησε ότι ο χρόνος της ελληνικής κυβέρνησης λιγοστεύει, και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της.
«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει γίνει μερικώς», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον δεν υπάρξει εντατικοποίηση των προσπαθειών, δεν θα δοθούν οι επόμενες δόσεις.
«Μετά τη μείωση του ελλείμματος 5% το 2010, υπήρξε μεταρρυθμιστική κόπωση, ενώ η δυναμική έχει επιβραδυνθεί. Θα πρέπει να αναζωπυρωθούν οι προσπάθειες, για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο», ανέφερε.
«Σε φαύλο κύκλο οι δυτικές οικονομίες»
Πάντως, η Λαγκάρντ, σε ομιλία της που πραγματοποιήθηκε σε φόρουμ στην Ουάσιγκτον, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την αναποφασιστικότητα των ηγετών των δυτικών οικονομιών, που συμβάλλει σε ένα «φαύλο κύκλο που συνεχώς επιδεινώνεται» για την παγκόσμια οικονομία.
Πηγή: NewsBomb.gr