Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΩΣ: Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Αιμιλιάνος σε βαθύ γήρας (96 ετών) στις 3 και μισή το μεσημέρι στην Αθήνα!


Σε βαθύ γήρας άφησε φυσιολογικά την τελευταία του πνοή σήμερα το μεσημέρι, στον οίκο ευγηρίας όπου διέμενε στην Αθήνα, ο επί σειρά ετών Μητροπολίτης Κώου, κυρός Αιμιλιανός .


Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του προκατόχου του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώοου και Νισύρου Ναθαναήλ ενημέρωσε ...
όλους τους εφημέριους των Ι.Ν. της Μητροπόλεως να χτυπήσουν πένθιμα τις καμπάνες, ενώ ο ίδιος αναχωρεί εσπευσμένα προκειμένου να διευθετηθούν τα της κηδείας του εκλιπόντος Ιεράρχου, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το Σάββατο στην Αθήνα.


O εκλιπών Ιεράρχης γεννήθηκε το 1915 στην Κωνσταντινούπολη (η οικογένεια του -όπως είχε πει ο ίδιος- καταγόταν από τις Κυκλάδες).


Απεφοίτησε από την εκκλησιαστική σχολή της Χάλκης και εθήτευσε επί σειρά ετών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (Επί Πατριαρχείας Βενιαμίν, Μαξίμου και Αθηναγόρα του οποίου υπήρξε Μέγας Αρχιγραμματέας και Πρωτοσύγκελος)


Το 1959 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σελευκείας και το 1963 απελάθηκε από την Τουρκική Κυβέρνηση ως ανεπιθύμητος (λόγω της Εθνικής του δράσης),γεγονός που του στοίχισε ίσως την περαιτέρω ανέλιξη του στην Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου.


Στις 8 Αυγούστου 1969 ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ιδρύει την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου με έδρα τις Βρυξέλλες ορίζοντας τον πρώτο Μητροπολίτη όπου και παραμένει έως το 1982.


Στις 12 Δεκεμβρίου 1982 (μετά την κοίμηση του Ιεζεκιήλ) αναλαμβάνει την Ιερά Μητρόπολη Κώου (στη συνέχεια και Νισύρου) έως τον Μάρτιο του 2009 που απεσύρθη λόγω γήρατος με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Έκτοτε εφησύχαζε κοντά σε συγγενικά του πρόσωπα και σε οίκο ευγηρίας στην Αθήνα.


Πηγή: aegeanews.gr