Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ '50 ΚΑΙ ΤΟΥ '60: Η Αυστραλία ανοίγει τις πόρτες της μετανάστευσης σε 185.000 Έλληνες!!


Μέρες του '50 και του '60 θα αναβιώσουν, όπως φαίνεται, για χιλιάδες Έλληνες, αφού η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ο εφιάλτης της ανεργίας οδηγούν πολλούς συμπατριώτες μας να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς.

Η μακρινή Αυστραλία (ή "Αστραλία", όπως έλεγε η αξέχαστη Γεωργία Βασιλειάδου στις ελληνικές ταινίες της εποχής που "φούσκωνε" το κύμα της ... μετανάστευσης) αποτελεί και πάλι πόλο έλξης για τους Έλληνες που βλέπουν τα οικονομικά τους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, οδήγησε την πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα να εκδώσει ειδικές οδηγίες. Μάλιστα, για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στις 8 και 9 Οκτωβρίου.
Τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, μία πόλη στην οποία ζουν περίπου 300.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο και ως γραφείο ευρέσεως εργασίας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους από την αρχή του χρόνου περίπου 2.500 άνθρωποι πήγαν μέχρι εκεί και εξέφρασαν την επιθυμία για μόνιμη εγκατάσταση.

Την ίδια ώρα, ξεπερνούν τις 6.000 τα γράμματα, τα τηλέφωνα  και τα mail από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες με την προοπτική της μόνιμης εγκατάστασης.
Το αυστραλιανό υπ. Μετανάστευσης προχώρησε, λοιπόν ένα βήμα πιο κάτω και διοργανώνει τη σχετική εκδήλωση στις 8 και 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της Αυστραλίας προβλέπει την υποδοχή περίπου 170.000 νέων μεταναστών ετησίως. Για το 2011-12 το μεταναστευτικό πρόγραμμα προβλέπει 185.000 θέσεις. Σύμφωνα με την αυστραλιανή πρεσβεία "το επαγγελματικό μεταναστευτικό πρόγραμμα βασίζεται στις ανάγκες της οικονομίας. Δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την Ελλάδα".

Ετσι, για να εξασφαλίσει κάποιος βίζα, θα πρέπει το επάγγελμά του να συμπεριλαμβάνεται στον ειδικό κατάλογο των 183 επαγγελμάτων υψηλής ζήτησης στην Αυστραλία (η λίστα είναι διαθέσιμη στο www.immi.gov.au). Ο υποψήφιος πρέπει να είναι κάτω των 50 ετών και να μιλά αγγλικά.

Η επιλογή γίνεται βάσει μοριοδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στους αιτούντες που έχουν εξασφαλίσει από Αυστραλό εργοδότη προσφορά θέσης εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην ενημερωτική διημερίδα που θα γίνει στην Αθήνα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου μετανάστευσης (http://www.immi.gov.au/skillexpos/skilled-workers.htm). Το υπουργείο μετανάστευσης αξιολογεί τις αιτήσεις και θα αποστείλει σχετικές προσκλήσεις.

Σε μία μακροσκελή λίστα αναφέρονται τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση. Μερικά από αυτά είναι: Μηχανικοί και επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας, καθώς και ειδικευμένοι εργάτες από την αυτοκινητοβιομηχανία, από τον κατασκευαστικό κλάδο και από τους κλάδους της ηλεκτρολογίας και της μηχανολογίας.

Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τις παρακάτω ειδικότητες: μάνατζερ, λογιστές, φοροτεχνικοί, ασφαλιστές, ναυπηγοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και μηχανικοί διαφόρων ειδών (από αεροναυπηγοί μέχρι χημικοί μηχανικοί), γεωπόνοι, χημικοί, κτηνίατροι, φυσιοθεραπευτές, καθηγητές, τεχνολόγοι πυρηνικής ιατρικής, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, λογοθεραπευτές, γιατροί πολλών ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι, παιδίατροι, ψυχίατροι, καρδιοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, ορθοπεδικοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, δερματολόγοι, γυναικολόγοι, ουρολόγοι, παθολόγοι, ογκολόγοι κ.ά.), νοσηλευτές με διάφορες εξειδικεύσεις, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, δικηγόροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, τεχνικοί τηλεπικοινωνιών, μηχανικοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συγκολλητές, κλειδαράδες, χτίστες, ξυλουργοί, τζαμάδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κ.ά.