Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η.Π.Α.: Σε κίνδυνο οι ήρωες της 11ης Σεπτέμβρη - Διατρέχουν 19% περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο!


Οι πυροσβέστες που εκτέθηκαν σε τοξική σκόνη από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center, WTC) στη Νέα Υόρκη διατρέχουν 19% περισσότερο κίνδυνο από τους υπολοίπους συναδέλφους τους να εμφανίσουν καρκίνο , σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.


Τα συμπεράσματα της έρευνας, της πρώτης μεγάλης και ...
ακριβούς έρευνας που διεξάγεται για να αποτιμήσει τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου στη συγκεκριμένη ομάδα, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την περίθαλψη των διασωστών που πάσχουν πλέον από καρκίνο, δέκα χρόνια με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


"Αυτή η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η έκθεση αυτών των πυροσβεστών στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου οδήγησε στην αύξηση των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου", δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Πρέζαντ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, η έρευνα του οποίου δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet".
Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων, που χρειάζεται πολλά χρόνια για να εμφανισθεί, και η παρούσα έρευνα δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού δεν δείχνει αύξηση εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων στην ομάδα των πυροσβεστών που εκτέθηκαν στα τοξικά υλικά που απελευθερώθηκαν μετά τις επιθέσεις της Νέας Υόρκης.
Εκτέθηκαν σε καρκινογόνα στοιχεία
Οι πυροσβέστες που εργάσθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκτέθηκαν σε μεγάλο αριθμό γνωστών καρκινογόνων στοιχείων, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, το πολυχλωριούχο βινύλιο και οι διοξίνες. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει αυξημένα ποσοστά μετατραυματικού στρες, άσθματος και άλλων αναπνευστικών νόσων στην ομάδα αυτή των πυροσβεστών, αλλά μόνο ορισμένες μικρότερες έρευνες έδειξαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, που χρειάζεται 5 έως 20 χρόνια για να αναπτυχθεί.
Εστιάζοντας σε δείγμα 10.000 ανδρών πυροσβεστών και έχοντας αποκλείσει ομάδες πυροσβεστών που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα στατιστικά δεδομένα (γυναίκες, άτομα με ιστορικό καρκίνου, άτομα ηλικίας άνω των 60 το 2001), η έρευνα έδειξε ότι οι πυροσβέστες που εργάσθηκαν στον τόπο της επίθεσης έχουν κατά 19% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
"Δεν υπάρχουν ικανές αποδείξεις"
Τον Ιούλιο, έκθεση που υπογράφεται από τον δρ. Τζον Χάουαρντ, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ακόμη ικανές αποδείξεις που να στοιχειοθετούν σύνδεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και της εμφάνισης καρκίνου.
Χωρίς αυτές τις αποδείξεις, οι πυροσβέστες και τα μέλη των συνεργείων που εργάσθηκαν στην περιοχή της επίθεσης δεν έχουν δικαίωμα σε υγειονομική κάλυψη για τη θεραπεία του καρκίνου βάσει της νομοθετικής πράξης που υπογράφηκε το 2010 από τον πρόεδρο Ομπάμα, την James Zadroga 9/11 Health and Compensation Act, η οποία καλύπτει ασθένειες όπως το άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, αλλά όχι και τον καρκίνο.
Σύμφωνα με τον δρ. Τζέιμς Μέλιους, του Εργατικού Υγειονομικού Ταμείου της Νέας Υόρκης, τα αποτελέσματα της έρευνας συνηγορούν στο να περιληφθεί ο καρκίνος στις ασθένειες που καλύπτονται από την νομοθετική πράξη του 2010.
Η αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των οριστικών μελετών, "θα είναι άδικη και επιζήμια για τους εργάτες που έθεσαν πρόθυμα σε κίνδυνο την υγεία τους για να ανταποκριθούν χωρίς δισταγμό στις κρίση", είπε.


EN AIGEIRA blog: Και μην ξεχνάτε να γίνετε μέλη στις σελίδες που διατηρούμε στο στο twitter ή στο facebook ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε μας ανάρτηση !!!