Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Οργή επιχειρηματιών εστίασης κατά της αύξησης του ΦΠΑ - Επιστολή στον ΥΠΟΙΚ !


Ιδιαίτερα οργισμένη είναι πλέον η αντίδραση χιλιάδων επιχειρηματιών στην επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, με την ψυχολογία τους -όπως τονίζουν πολλοί από αυτούς χαρακτηριστικά- να βρίσκεται στο ναδίρ.

Σε μία απέλπιδα κίνηση της τελευταίας στιγμής, μία ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου, συνέταξε ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενη προς τον ...

αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην επιστολή, ζητούν να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση καθώς, όπως εκτιμούν, θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και δεν θα εξυπηρετήσει τους κυβερνητικούς στόχους για αύξηση των δημόσιων εσόδων, απέστειλαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομίλους της εγχώριας αγοράς.


Μάλιστα, αντί της αύξησης σε 23%, προτείνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο συντελεστή.

Αυτό θα δημιουργήσει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια αύξηση των κρατικών εσόδων. Παρουσιάζουν, μάλιστα, αντίστοιχα παραδείγματα μείωσης στη Γαλλία όπου ο φόρος μειώθηκε από το 19,5% σε 5,5% αλλά και της Ιρλανδίας όπου υπήρξε μείωση από το 13%, στο 9%.

Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση σε έναν ήδη επιβαρημένο κλάδο που βρίσκεται σε ραγδαία πτώση τη τελευταία 2ετία.
Θα καταστήσει επίσης επίφοβες 120 χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα πλήξει τον ελληνικό τουρισμό ιδιαίτερα τη στιγμή που ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία και η Τουρκία έχουν υιοθετήσει ΦΠΑ 8%.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των 28 συνολικά εταιρειών, συγκαταλέγονται οι Goody's, Flocafe και Olympic Catering (συμφερόντων Marfin Investment Group), η McDonald's (συμφερόντων Premier ), η Pizza Hut (συμφερόντων Χ. Ιωάννου), η Pizza Fan (Κ. Αντάρας), η Costa Coffee Α. Βωβός), η Everest και η Gloria Jeans Coffees (Λ. Φρέρης), η Γρηγόρης Μικρογεύματα (Γ. Γεωργάτος), Πίτα Παν (Τ. Μοδιάνο), Olympus Plaza (Κ. Πανούσης).

Πηγή: NewsPlus.gr